Parkje op een kapitaal stukje New York

Print
Brendan van den Beuken, beeldcoördinator bij De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

De zon staat laag aan het einde van de middag. Het contrast is groot: het oude gebouw op de achtergrond en de jongedames op de voorgrond. Ze liggen ontspannen op een houten plateau dat er nieuw uit ziet.

Het lijkt erop dat de rechterdame een glas champagne op haar been heeft getatoeëerd en de linkerdame maakt een selfie met haar mobiel of doet andere socialemediadingen. Ik lees in het bijschrift van de foto dat deze is gemaakt in Domino park, Brooklyn / New York.

Het ziet er niet echt uit als een park. Geen bomen, geen groen, helemaal niets. De fotograaf heeft een laag standpunt ingenomen om veel van het gebouw in beeld te krijgen en dus weinig van het park. Ik vraag me af waarom. Ik ga kijken op Google-maps, vind de locatie, klik op ‘streetview’ en tot mijn verbazing zie ik een afschuwelijk industrieterrein met vervallen fabrieken. Geen park te zien.

Wel zie ik een foto van deze oude fabriek. Het gebouw ligt aan de East-River met aan de overkant de skyline van Manhattan. Het was de ‘Domino Sugar Refinery’ (suikerraffinaderij). Deze suikerfabriek werd in 1856 opgericht en lang werd hier ruim de helft van alle suiker voor de Amerikaanse markt geproduceerd.

Pas in 2004 sloot de fabriek. In 2007 kreeg een aantal gebouwen van de fabriek de status ‘Landmark’, vergelijkbaar met het Nederlandse Industrieel erfgoed. De stad New York besloot in 2010 om alles wat geen ‘Landmark’ was te slopen. Er moest ruimte komen voor projectmakelaars.

Het eerste project is een nieuw appartementengebouw achter deze fabriek. Alleen vanuit de bovenste etages kijk je over de fabriek en zie je Manhattan. Het worden 104 appartementen en bij de inschrijving reageerden 87.000 kandidaten. Ongeveer 837 per appartement.

Ik zoek verder op het internet en vind andere beelden van deze plek. En warempel, er is intussen een park gemaakt. Bankjes, een moderne fontein en jonge aanplant. De oude suikerfabriek wordt in de toekomst ook een appartementencomplex. Vandaaruit kijk je over het parkje naar Manhattan. Ben toch benieuwd wat dat dan moet gaan kosten. De dames liggen op een kapitaal stukje New York.