Verbluffende vondsten bij ‘Pronkstuk of Prullaria’

Print
Verbluffende vondsten bij ‘Pronkstuk of Prullaria’

Een van de pronkstukken met een waarde, na restauratie, van ongeveer 10.000 euro. Afbeelding: Stichting Kunst en CultuurLeudal

Heythuysen - Tijdens het Kunst en Cultuur weekend Leudal 2018 stond op zondag 2 september voor het eerst het onderdeel 'Pronkstuk of Prullaria' op het programma, waarbij bezoekers kunstvoorwerpen konden laten beoordelen door deskundigen. In Midden-Limburg blijken vele onontdekte pronkjuwelen op zolder te staan. Het liep storm bij de inbreng.

Zo torste een bezoekster een levensgroot schilderij van een adellijke dame met zich mee. Voor ze het naar de kringloopwinkel wilde brengen, kwam ze nog even langs in De Bombardon. Ze bleek in bezit te zijn van een doek van een onbekende meester, dat gedateerd dient te worden rond 1730 en na restauratie zo’n € 10.000,- euro waard is. Ook was er een merkwaardig, ovaal, schilderijtje met vermelding in het Latijn van heiligennamen; het bleek een reliekenhouder te zijn met een museale waarde. Er waren diverse doeken van bekende meesters (onder andere Charles Eyck, Rheinstein, Gardner), Chinees aardewerk, uurwerken en horloges, Gouda Plateel, een verzameling Venetiaanse broches uit de 19e eeuw, kommetjes uit de beginjaren van Regout, een zogenaamd koperen Sirihstel uit Indonesië van enkele eeuwen oud, oud-Limburgse klederdracht van 150 jaar oud, geslepen glaswerk uit de 19e eeuw en nog veel meer.

De deskundigen waren onder de indruk van de diversiteit en het niveau van de voorwerpen. Het aantal bezoekers dat ontgoocheld met een prul naar huis ging was zeer beperkt. In een aantal gevallen werden bezoekers doorverwezen naar musea of kunstspecialisten. Zowel voor de bezoekers als voor de deskundigen was het een dag om van te smullen.