Presidentskandidaat Brazilië neergestoken

Print
Presidentskandidaat Brazilië neergestoken

Afbeelding: ANP

De Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro is neergestoken. Dat gebeurde volgens lokale media tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Minas Gerais. Bolsonaro is met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis waar hij is geopereerd. Zijn situatie is stabiel.

Op televisiebeelden is te zien dat Bolsonaro op het moment van de aanval op de schouders zit van aanhangers. De voormalige legerofficier grijpt vervolgens naar zijn buik terwijl zijn gezicht vertrekt van de pijn.

Bijna dood
De zoon van de rechtse politicus zei op Twitter dat zijn vader verwondingen heeft opgelopen aan zijn lever, longen en darmen. "Hij heeft veel bloed verloren, is in het ziekenhuis aangekomen... bijna dood. Hij lijkt nu gestabiliseerd te zijn," zei hij. Ook de running mate van Bolsonaro bevestigt dat de toestand van de presidentskandidaat stabiel is.

Verdachte
De politie laat weten een verdachte te hebben aangehouden. Over het motief van de aanvaller is nog niets bekend. Bolsonaro geldt als een omstreden politicus die provocerende uitspraken niet schuwt. Zo prees hij eerder de voormalige militaire dictatuur.

Brazilië gaat volgende maand naar de stembus. Oud-president Luiz Inácio Lula da Silva voerde de peilingen aan, maar hij is inmiddels uitgesloten van deelname. De linkse politicus zit een gevangenisstraf uit vanwege een corruptieveroordeling. De vorige president Dilma Rousseff, een partijgenoot van Lula, is afgezet.