Voetbalsters in play-offs WK tegen Denemarken

Foto ter illustratie. © ANP

De Nederlandse voetbalsters spelen in de halve finale van de play-offs voor deelname aan het wereldkampioenschap tegen Denemarken. Zwitserland neemt het in de andere halve eindstrijd op tegen België, zo werd vrijdag in Nyon door loting bepaald.

ANP

Nederland tegen Denemarken is een herhaling van de finale van het Europees kampioenschap van vorig jaar. Oranje was toen in de finale in Enschede met 4-2 te sterk.

Thuis- en uitwedstrijdDe vier landen spelen voor één WK-ticket. De halve finales zijn begin oktober, de finale staat in november op de planning. Het betreft in beide rondes een thuis- en uitwedstrijd. Het team van Sarina Wiegman begint tegen Denemarken met een thuisduel. De speeldatum wordt nog bekendgemaakt. De twee wedstrijden tegen de Scandinavische vrouwen moeten tussen 1 en 9 oktober gespeeld zijn.

Nederland is tot de play-offs veroordeeld door de nederlaag van dinsdag in de afsluitende groepswedstrijd tegen Noorwegen (2-1). De Noorse voetbalsters eindigden als eerste en plaatsten zich rechtstreeks voor de mondiale titelstrijd in de zomer van 2019 in Frankrijk. De Deense vrouwen eindigden in hun poule als tweede achter Zweden.

Vorig WKOok bij het vorige WK was Oranje veroordeeld tot het spelen van de play-offs. In de finale werd Italië toen aan de kant gezet. Daardoor deed Nederland, in 2015 in Canada, voor het eerst aan het WK mee. De achtste finales waren toen het eindstation. Twee jaar later pakte Nederland in eigen land de Europese titel.

Op de wereldranglijst van de FIFA neemt Nederland de negende plek in en Denemarken de dertiende. Zwitserland is achttiende en België 23e.