Minister: PVV terecht gekort na verduisteringspraktijken Heemels

Print
Minister: PVV terecht gekort na verduisteringspraktijken Heemels

Afbeelding: ANP

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken ziet geen aanleiding om de korting op de fractievergoeding van de PVV terug te draaien.

Dat blijkt uit een brief van de minister die Provinciale Staten vrijdag hebben ontvangen.

Fouten
De PVV diende eerder dit jaar een verzoek in bij Ollongren om het besluit van de Staten, om de fractie de komende vijf jaar met 178.000 te korten, te vernietigen.

De partij zegt hierdoor niet meer in staat te zijn te functioneren op het niveau van andere fracties. Ook zouden er bij het Statenbesluit procedurele fouten zijn gemaakt.

Antwoord minister
In haar besluit wijst de minister de fractie erop dat die geen gebruik gemaakt heeft van de reguliere bezwaarprocedure. ‘Vernietiging van een Statenbesluit dient niet te worden gebruikt als bypass.’

Ze had als minister nu alleen kunnen ingrijpen als was aangetoond dat de PVV helemaal niet meer kan functioneren en de volksvertegenwoordigende rol niet meer kan vervullen. Maar dat is niet het geval, stelt Ollongren. Ze is van mening dat er in de besluitvorming juist rekening mee gehouden is dat de fractie genoeg overhoudt om fatsoenlijk het werk te kunnen blijven doen.

Michael Heemels
Het bedrag waarmee de PVV wordt gekort, is het geld dat Michael Heemels heeft verduisterd in de tijd dat hij fractievoorzitter was van de PVV. Hij gebruikte het voor luxeartikelen, drugs en drank.

Heemels is veroordeeld tot achttien maanden cel en moet het verduisterde geld terug betalen. Omdat het er gezien zijn financiële situatie niet naar uitziet dat het geld snel terugkomt, willen de Staten dat de PVV-fractie ervoor opdraait.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje