Vier genomineerden voor Hub Cobbenprijs

Print
Vier genomineerden voor Hub Cobbenprijs

Hub Cobben Afbeelding: Dries Linssen

Uit enkele tientallen inzendingen zijn vier genomineerden voor de Hub Cobben-prijs overgebleven. Vanaf zaterdag kan er op de genomineerden gestemd worden.

Genomineerd zijn Rob Hoenen uit Eijsden, Jacques Starreveld uit Heerlen, Jan van de Ven uit Venray en de stichting Behoud Mijnsteenberg uit Heerlen en Landgraaf. De Hub Cobbenprijs is een eerbetoon voor mensen of organisaties in Limburg die zich op indrukwekkende wijze voor sociale strijd en rechtvaardigheid hebben ingezet. Hub Cobben (1908-1976)was een vakbondsleider uit Hoensbroek. Op 18 september 1975 leidde hij 3800 mijnwerkers tijdens de Mars op Den Haag. Zij eisten betere pensioenen.

Genomineerden
Rob Hoenen is een van de kartrekkers van het protest tegen de kerncentrale bij Tihange. Ook was hij één van de organisatoren van de mensenketting tegen Tihange. Jacques Starreveld zet zich al vele jaren in bij het project Schoon GMS in Heerlen, waarbij drugsverslaafden geholpen worden. Ook is hij betrokken bij soortgelijke projecten in Roermond en Geleen. Jan van de Ven is één van de drijvende krachten achter de werkonderbreking van leraren in het basisonderwijs. Zij protesteren tegen de hoge werkdruk en de salarisachterstand van docenten in het primair onderwijs ten opzichte van hun collega's op middelbare scholen. Donderdag riep hij met PO in Actie nog op tot een nieuwe staking. Stichting Behoud Mijnsteenberg is een bewonersinitiatief tegen de afgraving van de mijnsteenberg en zilverzandwinning op de Brunsummerheide. Na een jarenlange strijd gingen deze plannen vorig jaar definitief van tafel.

Lange adem
De prijs is een initiatief van geschiedenisleraar Martin van der Weerden uit Kerkrade en SP-voorzitter Ron Meyer uit Heerlen. Zij maakten met oud-vakbondsman Leo Noy en Sjef Maes, archivaris van DSM, een selectie. “Het gaat ons er niet alleen om of een actie succesvol is, maar ook om de lange adem”, zegt Meyer. “Als actievoerder maak je vaak mee dat na een voortvarend begin van de actie het resultaat uitblijft en mensen afhaken. Tihange bijvoorbeeld is nog steeds niet dicht, maar de actievoerders bijten zich er des te harder in vast. Dat willen we ook belonen.”

'Geen goedmoedige sullen'
“Daarnaast willen we met deze prijs ook het beeld van de Limburger bijstellen”, vervolgt Meyer. “Het zijn geen goedmoedige sullen die alles over zich heen laten gaan, maar komen wel degelijk in actie.”
De prijs is ook bedoeld om de herinnering aan Hub Cobben levend te houden. “Met zijn harde manier van actievoeren heeft Cobben vijanden gemaakt”, weet Van der Weerden. “Zijn begrafenis werd door duizenden mijnwerkers en vakbondsmensen bezocht, maar de gevestigde orde wilde hem het liefst zo snel mogelijk vergeten.” De eerste Hub Cobben-prijs wordt dinsdag 18 september uitgereikt in het stadhuis van Heerlen. Stemmen op de genomineerden kan tot en met zondag 16 september op www.hubcobbenprijs.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen