Hekken om kasteel om YouTubers te weren

Print
Hekken om kasteel om YouTubers te weren

Afbeelding: De Limburger

Linne - De gemeente Maasgouw heeft vrijdag hekken rond kasteel Heysterum in Linne geplaatst om ongewenste bezoekers te weren. Die actie volgt op een tip van de politie die de gemeente erop wees dat er filmpjes circuleren waarop mensen het huis binnendringen.

Volgens de politie zouden er ‘in toenemende mate’ ongewenste bezoekers het terrein en kasteel betreden. Omdat de gemeente na verwoede pogingen de eigenaar niet kon bereiken, besloot zij zelf actie te ondernemen om het cultureel erfgoed te schermen.

Niet alleen plaatste ze een hekwerk, ook werd een bord opgehangen met de tekst ‘Verboden toegang’. Daarbij gaat de politie handhavend optreden, aldus de gemeente. Volgens de politie en gemeente is het kasteel op dit moment niet bewoond. 

Verloedering
Maasgouw wil verloedering in en rondom het kasteel voorkomen, zoals eerder wel gebeurde in Heel. Vandalen brachten daar grote schade aan het kasteel. "Dat een rijksmonument beschadigd raakt is gewoon zonde. Dat willen we nu tegengaan”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Ook wethouder Johan Lalieu onderstreept de zorgen rondom verloedering in en rondom het kasteel. Hij benadrukt tevens dat de brandveiligheid hem zorgen baart. "Brand is een van de meest geregistreerde incidenten bij een rijksmonument. Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij de gemeente.”

Optreden lastig
De politie laat weten dat ze zich momenteel beraden of ze iets "kunnen en gaan doen aan de mensen die zichzelf filmen binnen het kasteel”. "Er is ook geen aangifte gedaan en dat maakt optreden moeilijk. Met het plaatsen van de hekken willen we wel een signaal afgeven. Als er mensen nu nog mensen overheen klimmen, is dat een overtreding en treden we op”, aldus een politiewoordvoerder.

Zowel kasteeleigenaar als de YouTubers waren vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.