Weer acties bij Ryanair in de maak

Print
Weer acties bij Ryanair in de maak

Afbeelding: EPA-EPE

Het cabinepersoneel van Ryanair in Nederland bereidt acties voor om hun roep om betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten.

Volgens vakbond FNV zal sprake zijn van een gecoördineerde actie waaraan ook bonden in Italië, België, Portugal en Spanje zullen meedoen. Gemikt wordt op stakingen in de laatste week van september, tenzij Ryanair voor die tijd over de brug komt.

Gesprekken met Ryanair schieten volgens FNV "voor geen meter" op. In Nederland gaat het om zo'n tachtig medewerkers van Ryanair. Daarvan is driekwart lid van de vakbond. In de loop van volgende week wordt naar verwachting meer duidelijk over de te nemen stappen.

Veel klachten
De vakbond ontving veel klachten over de arbeidsvoorwaarden. Zo zou het cabinepersoneel bij Ryanair slecht betaald krijgen, en dan ook nog eens alleen voor de gewerkte uren in het vliegtuig. Ook de uren die medewerkers langer moeten werken als gevolg van een storing of vertraging zouden niet worden vergoed.

Lees ook: Ryanair schrapt bagagetoeslag voor geboekte vluchten

Eerder staakten cabinepersoneel en piloten van de maatschappij al in meerdere landen, ook om betere arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden af te dwingen. In Nederland probeerde Ryanair de staking van piloten via de rechter te verbieden. Dat lukte niet.

Vervolgacties
Wel oordeelde de rechter dat eventuele vervolgacties minstens 72 uur van tevoren moeten worden aangekondigd. Volgens het FNV is het cabinepersoneel niet aan die afspraken gebonden. Maar met het oog op de veiligheid zullen acties zeker 24 uur van tevoren worden aangekondigd. Het Nederlandse cabinepersoneel ging eerder nog niet op de barricaden.

Overigens hebben de stakingen van de piloten zeker effect gesorteerd. Zo werden in meerdere landen al cao-afspraken gemaakt of werden gesprekken met bonden weer hervat.