Docente universiteit Maastricht ontslagen: te weinig publicaties

© Google Streetview

Een 58-jarige docente van de Universiteit Maastricht is ontslagen omdat ze te weinig heeft gepubliceerd. De rechtbank Maastricht vindt dat de UM het ontslag voldoende heeft onderbouwd. Het beroep van de vrouw is ongegrond verklaard.

Benti Bannach

De docente van de faculteit cultuurwetenschappen gaat in beroep om een precedent te voorkomen dat negatieve gevolgen voor andere universitaire docenten kan hebben.

De universiteit wil niet reageren op een individuele zaak. In algemene zin stelt zij dat onderzoek doen en het publiceren daarover tot de kerntaken van een universitair docent hoort. Publicaties door onderzoekers in vaktijdschriften zijn mede bepalend voor de inkomsten van de universiteit. "Dat is de kern van wetenschap. Hierbij wordt rekening gehouden met publicatietradities binnen disciplines, met de omvang en mate van vernieuwing van het onderzoek en om wat voor type publicatie het gaat. In jaarlijkse functioneringsgesprekken worden hier afspraken over gemaakt en vinden evaluaties plaats”, zegt UM-woordvoerder Gert van Doorn.

Positief beoordeeldTijdens beoordelingsgesprekken is de in Europees en joods recht gespecialiseerde Andrea Tyndall herhaaldelijk gewezen op haar publicatieachterstand. De assistent professor heeft aangevoerd dat ze vier maanden ziek is geweest, dat zij in de jaren vóór de beoordelingsperiode wel het nodige heeft gepubliceerd, maar ook dat ze niet op de hoogte was van een keiharde plicht tot publiceren en hoeveel ze dan precies moest leveren. Bovendien, voert ze op, is ze altijd positief beoordeeld voor haar lesgeven."De universiteit heeft me in 2014 laten weten dat ik binnen twee jaar mijn boek af moest hebben. Als dat niet zou lukken, zouden we een gesprek hebben over de balans tussen lesgeven en onderzoek doen. Maar ik werd te vroeg beoordeeld, nog voor de twee jaar om waren. Toen kreeg ik zes maanden de tijd om alsnog een artikel te publiceren. In die periode heb ik enkele opdrachten aangenomen. Maar bij de volgende beoordeling in mei 2017 lachte mijn baas me in mijn gezicht uit en zei hij dat ik zou worden ontslagen”, stelt Tyndall.

Toegewijde vakvrouwHaar advocate Elise Sanders-Heyman vindt het ontslag onterecht. "Ze is een toegewijde vakvrouw die sinds haar aanstelling in 2004 haar ziel en zaligheid in haar werk voor de UM heeft gelegd. Het is voor haar moeilijk te verkroppen geweest dat ze steeds slechtere beoordelingen kreeg. Ze vindt ook dat ze niet de begeleiding heeft gehad die ze van de UM mocht verwachten.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal