Oorzaak grote brand Panningen niet te achterhalen

Print
Oorzaak grote brand Panningen niet te achterhalen

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Panningen - Het is onmogelijk om de oorzaak van de brand op industrieterrein Panningen te achterhalen. Het gebouw is te zeer verwoest.

Wegens technische storing is dit nummer niet in gebruik’. Wie op vrijdagmorgen contact zoekt met het Snijcentrum Zuid-Nederland in Panningen, krijgt deze boodschap van een ingeblikte stem.

Bij het bedrijfsverzamelgebouw op het Industrieterrein Panningen waar de ijzersnijderij gevestigd is, staat de brandweer dan immers nog na te blussen. Al sinds half vier in de nacht staat het pand in lichterlaaie. Dat gaat in de eerste uren gepaard met veel vlammen. In het gebouw klinken ook regelmatig knallen van dingen die ontploffen. De rook is van ver te zien.

Verwoestingen


Volgens de brandweer zitten er in totaal vijf bedrijven in het gebouw. Er staan ook verschillende voertuigen in gestald. Maar alles moet als verloren worden beschouwd, concludeert de brandweer als het vuur vrijdagmiddag rond een uur of half drie helemaal gedoofd is.

Een woordvoerder van de politie Limburg stelt dat het niet eens meer mogelijk zal zijn om de oorzaak van de brand te achterhalen, zo groot is de verwoesting die de vlammen hebben aangericht. "We zullen dus ook nooit weten of deze brand is aangestoken en of er een eventueel verband is tussen dit voorval en een brand die recentelijk op een industrieterrein in Venlo is aangestoken. In Panningen zijn er gewoonweg geen sporen meer om ook maar iets te onderzoeken."

Judith Versteegen, directeur van Start Home Rentals Limburg, zit met een financiële strop van 20.000 euro, zegt ze. Sinds twee jaar runt Versteegen een bedrijf dat in Noord- en Midden-Limburg en in Noord-Brabant woningen huurt en inricht voor arbeidsmigranten. "Ik zorg onder meer voor de volledige inrichting", zegt ze.

Koelkasten


"In het pand dat nu in Panningen is afgebrand, hadden we tijdelijk onze voorraad aan huisraad staan. Denk aan magnetrons, nieuw witgoed zoals een tiental koelkasten en een dertigtal bedden. Het stond er allemaal, want we hadden toevallig deze week onze hele inventaris aangevuld. En nu hebben we helemaal niets meer. Als in één van de honderd woningen die wij beheren en waar arbeidsmigranten slapen bijvoorbeeld een koelkast kapotgaat, kunnen we die nu niet meteen vervangen. We moeten alle huisraad weer opnieuw inkopen."

De ondernemer is niet verzekerd tegen deze brandschade, zegt ze. "In de huizen waar arbeidsmigranten wonen, hebben we alles helemaal verzekerd en afgedekt. Voor onze tijdelijke opslagplaats in Panningen was dat niet het geval. Dat kost me nu zo’n 20.000 euro. Toen ik het brandende gebouw zag, wist ik meteen al dat ik alle spullen kwijt was.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen