Tekort aan werknemers noopt tot herbezinning in Noord-Limburg

Print
Tekort aan werknemers noopt tot herbezinning in Noord-Limburg

Een groep Roemenen die verblijft op groepsaccommodatie De Walnoot in Oirlo komt terug van het werk. Afbeelding: Lé Giesen

Moet Noord-Limburg nog meer bedrijven werven, terwijl er nu al te weinig mensen zijn om vacatures te vervullen. Over deze fundamentele vraag buigt de regio zich de komende maanden.

De regio Venlo loopt tegen de grenzen van haar groei. De economie is op stoom en bedrijventerreinen vliegen als warme broodjes over de toonbank, maar er zijn nu al te weinig mensen om de banen in te vullen. Het probleem wordt fors groter omdat de beroepsbevolking tot 2035 met 33.000 mensen daalt.

De ontwikkeling noopt tot een herbezinning, vinden de burgemeesters van de gemeenten in Noord-Limburg. De komende maanden wordt daarover het debat gevoerd. De uitkomst moet leiden tot een nieuwe toekomstvisie voor de regio. 

Arbeidsmigranten
Als de regio alles op alles blijft zetten om bedrijven te werven voor de sterke sectoren logistiek, landbouw en industrie, dan zal nog meer dan nu een beroep moet worden gedaan op arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Dat betekent tevens dat geïnvesteerd moet worden in huisvesting en integratie van deze mensen.

Het is ook mogelijk om de ambities drastisch bij te stellen. In dat geval wordt de acquisitie van bedrijven die veel ruimte, energie en personeel vragen op een lager pitje gezet. Dat komt tevens tegemoet aan de weerstand onder de bevolking tegen de vestiging van buitenlandse werknemers. 

Ingezet zou kunnen worden op toerisme en recreatie, een sector die ook bijdraagt aan het welzijn van de ‘eigen’ inwoners.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen