'Limburg profiteert te weinig van ligging aan de grens'

Print
'Limburg profiteert te weinig van ligging aan de grens'

Afbeelding: iStock

Roermond en Weert profiteren nauwelijks van hun ligging aan de grens. Dat constateert de stichting Geen Grens, op basis van een analyse van de coalitieakkoorden.

De meeste Limburgse gemeentebesturen die na de verkiezingen in maart zijn aangetreden, besteden in hun coalitieakkoord niet of nauwelijks aandacht aan grensoverschrijdende samenwerking.

Met name Midden-Limburgse gemeenten lopen achter, constateert de stichting Geen Grens, die de akkoorden heeft geanalyseerd. Geen Grens is ontstaan uit de burgerinitiatiefgroep ‘Waar een wil is, is geen grens’.

Behoefte
De grenssteden Roermond en Weert beperken zich slechts tot ‘enkele holle frasen’. Zo beweert de coalitie van Roermond een voortrekkersrol te hebben op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking. ‘Maar wat die rol inhoudt, is niet aangegeven’, vindt Geen Grens.

Weert constateert weliswaar dat er steeds meer behoefte is aan werken over de grens en dat op het gebied van toerisme en recreatie meer samengewerkt moet worden. Maar concrete plannen ontbreken.

Drielandengemeenten
In het akkoord van Echt-Susteren, dat nota bene zowel aan Duitsland als aan België grenst, wordt met geen woord gerept over samenwerking met de buurlanden. Dat geldt ook voor Nederweert en Roerdalen.

‘Hoe interessanter de grensligging, des te minder men deze benut’, schrijven de onderzoekers. Ook ‘drielandengemeente’ Sittard-Geleen besteedt er nauwelijks aandacht aan.

Taalondewijs
De stichting constateert dat de aandacht die er wél is, vooral uitgaat naar economie, toerisme en infrastructuur, maar weinig gericht is op sociaal-culturele samenwerking.

Zo vindt Geen Grens dat gemeenten zouden moeten investeren in Duits en Frans taalonderwijs en geld zouden moeten steken in uitwisselingsprojecten tussen scholen, verenigingen en instellingen. Geen Grens vindt ook dat er een subsidieregeling zou moeten komen waarmee grensoverschrijdende samenwerking wordt gestimuleerd.

Noord-Limburg
In de coalitieakkoorden van Venlo, Heerlen en vooral Maastricht wordt wél substantieel aandacht besteed aan samenwerking over de grens.

Zo willen Heerlen en Venlo werk maken van beter taalonderwijs en meer samenwerking met buurgemeenten aan de andere kant van de grens. Venlo zegt zich er ook sterk voor te maken meer winkelpubliek uit Duitsland te trekken.

Verbeterpunten
Provinciehoofdstad Maastricht heeft in het coalitieakkoord een hele waslijst aan verbeterpunten opgenomen. De gemeente wil in 2030 zijn uitgegroeid tot een internationaal vervoersknooppunt.

De coalitie belooft werken aan de andere kant van de grens makkelijker te zullen maken en wil een grotere rol voor het samenwerkingsverband Euregio Maas-Rijn.

De stad wil ook het cultureel aanbod beter afstemmen in de euregio. Ook moet meer samengewerkt worden om criminaliteit te bestrijden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen