Getuige ontkracht verklaring verdachte in zaak Wouter van Luijn

Print
Getuige ontkracht verklaring verdachte in zaak Wouter van Luijn

Een cameraman filmt de plek waar de verdachte het lichaam van de bewusteloze Van Luijn eerst naartoe zou hebben gebracht. Afbeelding: AD/EPA/IMDB

Filmeditor Wouter van Luijn (34), die in juli werd doodgeslagen op Mallorca, kwam niet om het leven als gevolg van een vechtpartij maar van een aanval van achteren.

Dat heeft een getuige verklaard tijdens de rechtszaak tegen verdachte Adrian F. (19). Hij beweert dat Van Luijn te hebben geslagen tijdens een ruzie over wildplassen.

Die vechtpartij ontstond volgens F. toen Van Luijn op straat plaste. De van beroving en geweldpleging verdachte Spanjaard gaf hem naar eigen zeggen enkele klappen uit vrees voor problemen met de inwoners van de drugswijk waar de Nederlander naar verluidt cocaïne wilde kopen. 

Strompelen
Volgens de getuige klopt dat verhaal niet. Volgens hem gaf de verdachte de Nederlander een krachtige klap op het achterhoofd. "Het slachtoffer strompelde nog een paar passen, viel toen op de grond en stond niet meer op", zo tekenden plaatselijke media woensdag op uit de mond van F. in de rechtszaal in Palma de Mallorca. 

Door de klap barstte een aneurysma in Van Luijns hersenen (ballonvormige uitstulping aan de onderkant van de slagaders) waardoor hij een hevige bloeding kreeg tussen schedel en hersenen die hem fataal werd. Zonder deze al bestaande aandoening zou de Nederlander vermoedelijk niet zijn gestorven, verklaarden politiebronnen tegenover plaatselijke media.  

Beroving
De verklaring van de getuige bevestigt het vermoeden van de politie dat F. de Nederlander neersloeg om hem te beroven. Van Luijn zou de Spanjaard opvallend zijn portemonnee met daarin 700 euro hebben getoond toen hij drugs wilde kopen van een dealer. Daarop zou F. hem hebben neergeslagen. 

Het drama vond op 13 juli omstreeks 4 uur 's morgens plaats in Son Banya, een zigeunerwijk die geldt als de gevaarlijkste plek op Mallorca. Van Luijn was er naartoe gegaan na een feest in Calviá, waar hij in een hotel verbleef. De Nederlander ontmoette Adrian F., volgens de politie een drugsgebruiker die klanten van drugshandelaren van en naar de beruchte wijk vervoerde. 

Ziekenhuis
Na de aanval en de vermeende beroving van 700 euro - volgens F. gingen jongeren uit de wijk er tijdens de vechtpartij vandoor met het geld - bracht de verdachte het slachtoffer in een gehuurde wagen naar het ziekenhuis. F. vertelde de politie dat hij tijdens het passeren van Son Banya had gezien hoe vijf personen de Nederlander in elkaar sloegen en ervandoor gingen toen hij claxoneerde. De Spanjaard probeerde de bewusteloze Van Luijn naar eigen zeggen tevergeefs weer bij kennis te krijgen door water over zijn gezicht te gieten. 

Deze versie kwam niet overeen met de resultaten van het onderzoek door politie, die F. amper een dag na de gebeurtenissen arresteerde. Hij legde daarna tegenstrijdige verklaringen af over de toedracht. 

Gouden Kalf
Van Luijn heeft de montage van tientallen films op zijn naam staan, waaronder Brasserie Valentijn (2016) en Aanmodderfakker uit 2014, waarin acteur Gijs Naber de hoofdrol vertolkt. Voor de film Wolf pakte Van Luijn een nominatie voor een Gouden Kalf. 

Blerick
Wouter van Luijn werd op 21 juli in besloten kring gecremeerd in Blerick waar hij opgroeide. Een dag eerder vond in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski een herdenkingsdienst plaats voor de filmmaker.