Luchtwachttoren uit Koude Oorlog te bekijken in Maashees

Print
Luchtwachttoren uit Koude Oorlog te bekijken in Maashees

De oude luchtwachttoren in Maashees. Afbeelding: De Limburger

Maria van Dorst zet zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur de poort van haar tuin in Maashees open tijdens de Open Monumentendag. In haar tuin staat een tien meter hoge luchtwachttoren, militair erfgoed uit de periode van de Koude Oorlog.

Ons land kende  ooit een  netwerk  van 276  uitkijkposten waaronder 139 luchtwachttorens, tussen 1951 en 1956 aangelegd.  Luchtwachters speurden met een kijker het luchtruim af op zoek naar Russische vliegtuigen die lager vlogen dan de radar kon waarnemen.

Rusland
We schrijven de Koude Oorlog, de naoorlogse periode van gewapende vrede tussen het communistische Rusland en de westerse wereld. In de tuin van Maria van Dorst aan de Broekweg in Maashees staat nog zo’n luchtwachttoren. De tien meter hoge 8J2, gebouwd in 1953. Elders in het land staan er nog achttien.

Kunstenaars
"Mijn hele leven doe ik al iets met monumentendag,” vertelt Maria. Dat is niet zo vreemd, want Maria is kunsthistorica, archeoloog en was vijftien jaar lang conservator van het Freulekeshuus/Venrays Museum. Vijf kunstenaars tonen zaterdag en zondag in de tuin van Maria hun werk. Enkele van hen hebben zich laten inspireren door de voormalige uitkijktoren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen