Moeder Lili en Howick: 'Mijn kinderen blijven waar ze thuishoren'

Print
Moeder Lili en Howick: 'Mijn kinderen blijven waar ze thuishoren'

Afbeelding: AD

Armina Hambartsjumian, de moeder van de in Nederland opgegroeide Armeense asielkinderen Lili (12) en Howick (13), is erg blij en opgelucht dat haar kinderen toch in Nederland mogen blijven.

In haar kleine studio in de Armeense hoofdstad Jerevan kreeg de moeder vandaag aan het einde van de dag het verlossende telefoontje. Vlak nadat deze site een interview met de moeder had afgerond, kwam uit Nederland het nieuws binnen dat Lili en Howick mogen blijven.

"Ik kan het niet geloven. Ik hoor het wel, maar ik kan het gewoon niet geloven”, reageert ze vol ongeloof en blijdschap. De telefoontjes en berichtjes uit Nederland stromen binnen. Iedereen zegt blij voor haar en de kinderen te zijn.

Op het moment dat ze het nieuws hoort, is nog altijd niet bekend waar Lili en Howick zijn. Broer en zus liepen in de nacht van vrijdag op zaterdag weg uit de woning van hun grootouders in het Gelderse Wijchen. Zij hadden toen net het nieuws gehoord dat de voorzieningenrechter in Amsterdam het verzoek had afgewezen om de uitzetting op zaterdag uit te stellen. De advocaat diende het verzoek bij de rechtbank in, omdat het slecht gaat met de moeder, die een jaar geleden in haar eentje het land is uitgezet.

Moeder Armina: "Ze zaten daar tot laat op de bank op de uitspraak te wachten en waren erg overstuur toen ze hoorden dat ze toch werden uitgezet. Ondanks alles hadden de kinderen nog altijd de hoop dat ze mochten blijven.”

Verstandig
In een onbewaakt ogenblik hebben de twee kinderen toen de kans gezien om weg te lopen. Waar Lili en Howick naar toe zijn gegaan, weet ook moeder Armina niet, zegt ze. "Ik ben erg ongerust en wil graag weten waar ze zijn en of ze veilig zijn. Maar mijn kinderen zijn erg verstandig, zij zullen alleen ergens heen waar ze veilig zijn.” Ook zij kon telefonisch geen contact met de kinderen krijgen. De politie riep tijdens de zoektocht naar Lili en Howick de hulp van burgers in om de kinderen te vinden.

Rond half zeven, Armeense tijd, krijgt moeder Armina een telefoontje dat haar kinderen terug zijn gekomen bij hun grootouders. Het is op dat moment erg druk in de woning, maar zij krijgt haar kinderen telefonisch kort te spreken.

"Howick, ben je blij?” vraagt ze geëmotioneerd. "Ja, natuurlijk ben ik blij!” reageert Howick. Zijn moeder vraagt hem wanneer hij het nieuws heeft gehoord dat ze mag blijven. "Ik ben net thuis. Onderweg naar huis zeiden mensen tegen mij: jullie mogen blijven, hé! Ik wist toen nog van niks en toen ik thuis kwam hoorde ik dat het zeker is.” Zijn moeder vraagt hem of hij het wel kan geloven. "Ja, ik geloof het wel. Iedereen zegt het, dus het moet wel waar zijn!”

Ook haar dochter Lili krijgt ze aan de telefoon. Ze vraagt hoe het met haar gaat. "Ik ben erg moe. Natuurlijk ben ik blij!” zegt Lili. Als ze heeft opgehangen, zegt moeder Armina: "Ik denk dat Lili het ook nog niet kan geloven.”

Rust
Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet vanmiddag weten dat Lili en Howick in Nederland mogen blijven vanwege ‘actuele omstandigheden die er toe hebben geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd’. Staatssecretaris Mark Harbers heeft daarom besloten dat de kinderen mogen blijven.

Tijdens het telefoongesprek tussen moeder Armina en haar kinderen wordt ook duidelijk dat Lili en Howick door de aanwezige politieagenten mee worden genomen naar het politiebureau om een verklaring af te leggen waar ze die avond zijn geweest. Moeder schrikt daar van. "Ik wil graag dat mijn kinderen rust hebben. Ze zijn erg moe.”

Voor de moeder is het nog niet duidelijk wat de beslissing voor haar betekent. "Ik ben op dit moment alleen maar heel blij voor mijn kinderen. Zij mogen blijven waar ze thuishoren. Ik ben een gelukkige moeder.”