Burgemeester Houben: ‘Voerendaal telt dertig drugspanden’

Print
Burgemeester Houben: ‘Voerendaal telt dertig drugspanden’

Afbeelding: Videostill Buitenhof

De gemeente Voerendaal telt dertig dossiers die te maken hebben met drugspanden. Dat zei burgemeester Wil Houben zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Toen ik in Voerendaal kwam, heb ik de eerste twee jaar gedacht dat ik in het paradijs was beland. Ik hoorde collega-burgemeesters regelmatig praten over drugspanden die ze moesten sluiten. Ik kwam dat niet tegen. Tot we nog eens goed gingen kijken. Inmiddels liggen er dus dertig dossiers. Er is heel veel aan de hand.”

Bedreiging
Houben zat bij Buitenhof om te praten over de neveneffecten van de drugshandel. In februari werd er een pistool op de Voerendaalse burgemeester gericht. De auto van een wethouder ging in vlammen op.

Steeds vaker infiltreren criminelen in het lokale bestuur. Houben ging in gesprek met Jan Boelhouwer, burgemeester van Gilze en Rijen, die ook bedreigd werd, en Marco Pastors, directeur Nationaal Programma Rotterdam-Zuid.

Samenwerking
De vraag is hoe die criminelen aan te pakken zijn. Volgens Houben moeten allerlei instanties samen de schouders er onder zetten "dat kunnen we een enorme slag maken". Hij bedoelt niet alleen justitie en politie maar ook de gemeente, de fiscus, de sociale recherche, de brandweer, Enexis en de waterleidingsmaatschappij.

Volgens zijn collega van Gilze en Rijen is dat nog niet zo eenvoudig. "Als je nu al ziet hoe makkelijk crimineel geld, door de aankoop van allerlei pandjes die dan weer verhuurd worden aan Polen en Bulgaren, wit gewassen worden. Dat is moeilijk aan te pakken", zegt Boelhouwer, want de echte zware jongens blijven op de achtergrond.

Houben herkende dat. "Ik ken makelaars die alleen nog maar met dubieuze zaken bezig zijn." Pastors weet dat er ook makelaars zijn die juist niks meer met bedrijfspanden doen omdat het volgens hen "allemaal foute boel is".