Franse regering: Zwanger? Drink geen wijn!

Print
Franse regering: Zwanger? Drink geen wijn!

Afbeelding: iStock

In Frankrijk wordt elke dag een baby geboren met gezondheidsproblemen doordat de moeder alcohol dronk tijdens de zwangerschap. Het gaat om zo’n 400 baby’s per jaar.

Meer dan 50 baby’s per jaar hebben zelfs het zeer ernstige ‘foetaal alcoholsyndroom’, met misvormingen, groeiachterstanden of geheugenproblemen als gevolg.

De Franse overheid is daarom een speciale voorlichtingscampagne begonnen. In vrouwenbladen, kranten en online wordt geadverteerd met de leus: ‘Drink niet, uit voorzorg’.

Logo
Op Franse wijnflessen komt een groot logo te staan dat duidelijk maakt dat alcohol gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. "Het huidige logo is zó klein, dat maar weinig vrouwen het kennen", aldus minister van Gezondheidszorg Agnès Buzyn.

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld een op de tien Françaises alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap. Hoe hoger de leeftijd en hoe hoger de opleiding, hoe meer kans op drinken tijdens de zwangerschap.

Onwetend
Zo’n vier op de tien Franse vrouwen zegt niet te weten dat drinken gevaarlijk is voor de foetus. Maar de consequenties zijn juist verstrekkend, benadrukken de Franse gezondheidsautoriteiten. "Drinken tijdens de zwangerschap is in Frankrijk de belangrijkste niet-erfelijke oorzaak voor geestelijke handicaps en voor sociale problemen van kinderen."

Op Franse wijnflessen staat al meer dan tien jaar het logo van een zwangere vrouw die het glas heft – met een rode verbodsstreep erdoor. Die tekening is slechts enkele millimeters groot en daarmee volgens critici ‘onzichtbaar’. De regering onderhandelt nu met de wijnbranche over een nieuw, groter logo, maar dat gaat moeizaam. In de sector bestaat er veel weerstand tegen. Volgens producenten wordt wijn neergezet als een ‘dodelijk en crimineel product’.

Minister Buzyn heeft beloofd dat het nieuwe logo er tegen het eind van het jaar moet komen. "Er bestaat een sterke lobby tegen, dat zal ik niet ontkennen. Maar de regering houdt haar poot stijf."