Leefstijlproject moet zwaarlijvigen gezonder laten leven

© iStock

In de wijken Roermond Oost en Maasniel vindt de komende twee jaar een proefproject plaats om mensen met overgewicht gezonder te laten leven.

Redactie

Het project is getiteld healthyLIFE en heeft als doel om volwassenen die kampen met overgewicht, obesitas en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes gezonder te laten eten en ook meer te laten bewegen.

Het idee is door de gemeente Roermond overgenomen van de Westelijke Mijnstreek, waar een soortgelijk project al enige tijd loopt.

CoachDeelnemers kunnen door de huisarts worden doorverwezen naar het project. Na een intakegesprek krijgt de deelnemer een leefstijlcoach en een beweegcoach toegewezen. De leefstijlcoach zal mensen in individueel verband en in groepsverband uitleg geven over gedragsverandering, de beweegcoach stelt een beweegprogramma op.

De bedoeling is dat mensen op die manier fitter worden en uiteindelijk ook weer doorstromen naar het bestaande aanbod van sportverenigingen in Roermond. Om te zorgen dat die ook geschikt aanbod hebben voor de deelnemers van het gezondheidstraject gaat de gemeentelijke Sportservice met verenigingen in gesprek.

VergoedHet totale deelnametraject duurt 32 weken. De kosten worden, bij het voldoen aan de criteria, door de zorgverzekeraar vergoed. Voor de proef trekt de gemeente ruim 33.000 euro uit, omdat die past binnen de doelstelling om meer inwoners te laten bewegen.

Mocht het project een succes blijken, dan wil de gemeente healthyLIFE uitrollen in de hele gemeente Roermond. De effecten van het proefproject worden twee jaar lang gemonitord door de Fontys Sporthogeschool.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal