Maastrichtse buurt praat onder het eten over zorg

© iStock

Buurtplatform Argus start deze maand in het Maastrichtse Statenkwartier met het project Buurtrecepten. Bewoners gaan samen aan tafel om te eten, maar ook om te praten over hun zorgen en wensen voor de eigen wijk.

René Willems

Samen eten brengt mensen dichter bij elkaar, legt Maria Essers van het buurtplatform Argus uit: "Bewoners gaan straks niet naar een lezing, maar gaan uit eten, en dan komt de rest wel vanzelf."

Het buurtplatform uit het Statenkwartier in Maastricht start deze maand met een nieuw project, waarbij iemand uit de buurt kookt voor de buren. Aan tafel gaat het gesprek vervolgens over de zorgen, de wensen en de ideeën die bij mensen leven als het gaat om de toekomst van hun eigen buurt.

Hart luchten

"De gemeente Maastricht heeft de buurtplatforms gevraagd om een buurtplan te maken", zegt Essers. "Daarin moet beschreven worden welke problemen in die betreffende wijk leven, en wat de buurt zelf wil doen om die op te lossen."

Voorwaarde is dat mensen hun hart luchten en vertellen wat hun dwarszit. Samen eten is volgens Essers een goede manier om bewoners op dat punt over de drempel te helpen: "De liefde gaat door de maag, zegt het spreekwoord, en daar geloof ik nog steeds in."

ThemaElke maand zijn er vier bijeenkomsten, waarbij telkens een bepaald thema wordt aangesneden. Wat ter sprake komt, bepalen de bewoners zelf. "We nodigen op die avonden ook professionals uit", legt Essers uit, "zodat je weet bij wie je terechtkunt als je er zelf niet uitkomt".

Vaak ligt de oplossing voor een probleem dichtbij, zegt Essers: "Als je de vuilniszak niet meer aan de straat kunt zetten, kun je misschien de student die naast je woont vragen om hem naar buiten te dragen. Vroeger was zulke burenhulp heel normaal, zeker hier in deze buurt, maar dat zijn we verleerd."

Nieuwkomers

Het platform nodigt ook mensen uit die komen vertellen over de buurt. "Hier wonen veel nieuwkomers die niet weten hoe het vroeger was in dit stukje Maastricht", zegt Essers.

Voor bepaalde zaken is professionele zorg nodig, benadrukt zij: "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bij je bejaarde buurman of -vrouw de billen gaat wassen. Daar hebben we gelukkig nog onze zorginstellingen voor."

De tafelgesprekken worden op­genomen en later uitgewerkt tot verslagen. Die rapportages moeten uiteindelijk een compleet beeld opleveren van wat in de wijk speelt. De teksten worden vervolgens gebundeld, samen met de recepten van de gerechten die zijn geserveerd

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal