Sittard-Geleen verft alle 16.000 lantaarnpalen grijs

Foto ter illustratie.© iStock

Alle gemeentelijke lantaarnpalen in Sittard-Geleen moeten een grondige verfbeurt ondergaan. Het gaat bij deze onderhoudsklus om ruim 16.000 palen.

Laurens Schellen

De omvangrijke operatie vergt een totale investering van circa vier ton. Met het oog op de omvang van de klus trekt de gemeente er in totaal acht jaar voor uit. "Geen toeval, want alle lichtmasten worden eens in de acht jaar onder handen genomen", zegt gemeentewoordvoerster Janneke Peeters.

Het stadsbestuur neemt de gelegenheid te baat om al die zestienduizend lantaarnpalen nu voor het eerst van een uniforme kleur te voorzien: antracietgrijs.

Kleuren

"Momenteel hebben ze nog verschillende kleuren, zoals groen en rood", zegt Peeters. Door voortaan uitsluitend nog te kiezen voor antracietgrijs wil de fusiestad meer ‘eenheid en uniformiteit’ in het straatbeeld creëren. "Alle masten krijgen voortaan exact dezelfde uitstraling", zo benadrukt de woordvoerster.

De operatie zal fasegewijs en buurt voor buurt worden uitgevoerd. Als eerste zijn de wijken Overhoven, Baandert, Stadbroek en Vrangendael aan de beurt. Daar zijn de werkzaamheden inmiddels gestart. De megaklus wordt uitgevoerd door schilderploegen van de gemeentelijke wijkteams.

Beroepsschilder
"Het gaat telkens om drie medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder leiding van een ingehuurde beroepsschilder gaan die aan de slag om het vak te leren. Zo snijdt het mes dus aan twee kanten", licht Peeters toe.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal