Schinnen gaat verder met dimmen van lichtmasten

© iStock

Schinnen gaat door met het dimmen van de lichtmasten na tien uur ’s avonds. De gemeente is erg enthousiast over deze maatregel die begin dit jaar is ingevoerd.

Benti Banach

Het nieuwe dimbeleid in Schinnen leidt jaarlijks tot een forse afname van de CO2-uitstoot en een energiebesparing van ruim 50 procent. Dat heeft de gemeente uitgerekend. Hiermee heeft Schinnen de doelstelling uit het energieakkoord voor 2030 nu al gehaald.

Geen klachtenIn dat akkoord uit 2013 is vastgelegd dat de gemeente het energieverbruik voor openbare verlichting in 2030 met de helft terugbrengt ten opzichte van het peiljaar 2013. "Een besparing waar we als gemeente zeker trots op mogen zijn", juicht de gemeente.

Schinnen voelt zich gesteund in zijn besluit omdat er geen enkele melding uit de gemeenschap is binnengekomen over onveiligheid of een te grote duisternis. "Doordat wij geen reacties hebben ontvangen, kunnen wij concluderen dat het gekozen dimregime als voldoende en verantwoord wordt ervaren."

Vroeg
Schinnen is wel betrekkelijk vroeg met de evaluatie omdat het nieuwe lichtregime pas medio februari dit jaar is ingegaan, toen de dagen al duidelijk langer werden. Het is afwachten hoe de gekozen lichtsterkte de komende winter wordt ervaren.

Vorig jaar is alle openbare verlichting voorzien van led-armaturen die op afstand per lichtmast zijn te regelen. Tijdens een avondlijke demonstratie hebben de fractievoorzitters besloten dat het dimmen van de verlichting naar 50 procent verantwoord is.

Beekdaelen
Voorheen bespaarde de gemeente energie door iedere tweede lichtmast na tien uur ’s avonds te doven. Dit gaf in de praktijk een onrustig beeld met donkere en felle vlekken. Door alle lichtmasten met de helft te dimmen ontstaat een rustiger straatbeeld.

Schinnen hoopt dat de fusiegemeente Beekdaelen deze maatregel overneemt. In Onderbanken en Nuth moet nog een groot deel van de openbare verlichting worden vervangen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal