Geflopte kermissen in Landgraaf aanleiding voor onderzoek

© iStock

Landgraaf neemt het beleid rond de kermissen nog eens onder de loep. Aanleiding is het feit dat de evenementen in Schaesberg en Waubach zijn uitgelopen op een mislukking.

Marcel de Veen

Om de kermissen in de drie kernen nieuw leven in te blazen, besloot Landgraaf in 2010 het beleid aan te passen.

Afgesproken werd om het kinderfeest te koppelen aan een druk bezocht evenement: in Schaesberg is dat de Franse Jaarmarkt, in Nieuwenhagen de grote jaarmarkt en in Waubach het dorpsfeest.

In Waubach is dat recent misgegaan. Omdat in en rond de markt, waar de kermis plaatsvindt, werkzaamheden aan de gang waren, werd besloten om het dorpsfeest én de kermis af te blazen.

MisluktMaar omdat het werk eerder klaar bleek te zijn dan gepland, ging het dorpsfeest op het allerlaatste moment toch door. Maar toen dat besluit eenmaal was genomen, was het te laat om nog kermisexploitanten vast te leggen om naar Waubach te komen. Dus geen kermis.

In Schaesberg liep het ook in het honderd, eind augustus. De ‘kermis’ daar bleek te bestaan uit een draaimolen, een notenbar en twee kleine kraampjes. Een teleurstelling voor kinderen, ouders en grootouders die er een feestje van hadden willen maken. Voor de exploitanten die er waren, was de lol er af. Bij gebrek aan klandizie besloten ze er snel een einde aan de breien.

Grote kermisZo wil de gemeente Landgraaf niet verder. Reden om binnenkort toch nog eens naar het beleid te kijken. Daarbij wordt wellicht ook het oude voorstel van stal gehaald om één grote kermis in Landgraaf te houden, op bijvoorbeeld Megaland. Eigenaar Jan Smeets staat bekend als een kermisvriend en wil daar best over meedenken.

De optie Megaland wordt wellicht dus ook bij het onderzoek betrokken. Dat gebeurde al eerder, waarbij voor die plek al snel milieutechnische en akoestische beperkingen aan het licht kwamen. Wat de mi­lieuvergunning betreft, is een grootschalig evenement (naar het voorbeeld van de Öcher Bend in Aken) echter wél toegestaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal