Inenten pubers tegen meningokokken gaat van start

© iStock

De GGD’s Noord- en Zuid-Limburg starten – net als die in de rest van Nederland – maandag met de inenting van veertienjarigen tegen meningokokken die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken.

Marianne Slegers

Door de grote toename van het type W van deze infectieziekte – afgelopen jaar waren er landelijk 80 besmettingen, in 2018 al 10 in Limburg – krijgen in heel Nederland sinds 1 mei van dit jaar al kinderen van 14 maanden een vaccin hiertegen.

Lees ook: Steeds minder Limburgse ouders laten hun kind inenten

OpkomstDe infectieziekte kan op alle leeftijden voorkomen, maar adolescenten zijn het vaakst drager. Meningokokken type W is een agressieve, en in sommige gevallen dodelijke, infectieziekte. Volgend jaar start een landelijke inhaalcampagne voor veertien- tot achttienjarigen.

De GGD verwacht dat de opkomst voor het vaccin tegen deze infectieziekte veel hoger zal liggen dan bij HPV het geval is. Christian Hoebe, hoogleraar infectieziektebestrijding aan de Universiteit Maastricht: "Er is inmiddels echt sprake van een epidemie van deze ernstige infectieziekte. Bij HPV word je beschermd tegen een vorm van kanker die zich pas jaren later kan openbaren, meningokokken kunnen binnen zes uur dodelijk zijn. Naar verwachting is er voor deze vaccinatie meer animo.'

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal