Inenten pubers tegen meningokokken gaat van start

Print
Inenten pubers tegen meningokokken gaat van start

Afbeelding: iStock

De GGD’s Noord- en Zuid-Limburg starten – net als die in de rest van Nederland – maandag met de inenting van veertienjarigen tegen meningokokken die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken.

Door de grote toename van het type W van deze infectieziekte – afgelopen jaar waren er landelijk 80 besmettingen, in 2018 al 10 in Limburg – krijgen in heel Nederland sinds 1 mei van dit jaar al kinderen van 14 maanden een vaccin hiertegen.

Lees ook: Steeds minder Limburgse ouders laten hun kind inenten

Opkomst
De infectieziekte kan op alle leeftijden voorkomen, maar adolescenten zijn het vaakst drager. Meningokokken type W is een agressieve, en in sommige gevallen dodelijke, infectieziekte. Volgend jaar start een landelijke inhaalcampagne voor veertien- tot achttienjarigen.

De GGD verwacht dat de opkomst voor het vaccin tegen deze infectieziekte veel hoger zal liggen dan bij HPV het geval is. Christian Hoebe, hoogleraar infectieziektebestrijding aan de Universiteit Maastricht: "Er is inmiddels echt sprake van een epidemie van deze ernstige infectieziekte. Bij HPV word je beschermd tegen een vorm van kanker die zich pas jaren later kan openbaren, meningokokken kunnen binnen zes uur dodelijk zijn. Naar verwachting is er voor deze vaccinatie meer animo.'

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen