Ricksen praat weer dankzij ‘Stephen Hawking-computer’

Stephen Hawking (l) en Fernando Ricksen. © ANP/Daniel Kroll

Fernando Ricksen kan zich weer verstaanbaar maken. De 41-jarige ex-international die lijdt aan de zenuwziekte ALS maakt sinds een maand gebruik van een spraakcomputer.

Redactie

"Het heeft mijn leven compleet veranderd’’, zegt Ricksen in een interview met The Scottish Sun. "Eindelijk kan ik weer praten en mezelf duidelijk maken. Ik kan mijn vrouw en dochter vertellen hoe ik me voel en wat ik bedoel, vragen hoe het met ze gaat, grappen maken en weer deel van het gesprek zijn.’’

SpraakcomputerDe al vijf jaar zieke Ricksen heeft een spraakcomputer die vergelijkbaar is met de apparatuur die de beroemde wetenschapper Stephen Hawking - dit jaar op 76-jarige leeftijd overleden - gebruikte. Het apparaat reageert op bewegingen van de ogen die met behulp van een camera worden omgezet in gesproken tekst.

Lees ook: Ricksen kan alleen nog met ogen knipperenDe computer is geschonken door rdg Kompagne, een Nederlandse bedrijf dat onder meer communicatiehulpmiddelen maakt voor mensen met een handicap. Via Ricksens biograaf Vincent de Vries kwamen de middelen bij de oud-voetballer terecht.Heel slecht"Mijn stem is heel slecht en omdat die alleen maar slechter wordt of zal verdwijnen, heb ik besloten dat het tijd was om hier hulp voor te krijgen’’, aldus Ricksen. "Het heeft het leven veel makkelijker gemaakt nu mijn vrouw kan vertellen wat ik nodig heb zonder ruzie te krijgen.’’

Lees ook: Veel reacties op indringende docu over Ricksen

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal