Financieel activist wil vervolging ING-baas Hamers

ING-baas Ralph Hamers met inzet Pieter Lakeman © ANP/Shody Careman

Financieel activist Pieter Lakeman vraagt het Gerechtshof in Amsterdam om ING-topman Ralph Hamers strafrechtelijk te vervolgen. Hij noemt het onbegrijpelijk dat het OM afziet van vervolging na de schikking van 775 miljoen euro die ING vorige week trof wegens witwaspraktijken.

Redactie

Lakeman, de man die in 2009 DSB van Dirk Scheringa ten val bracht, voorziet ‘een gevaarlijke verstoring van het maatschappelijk leven, het publieke debat en het financiële stelsel’ als leidinggevenden bij ING vrijuit gaan.

Hij rekent het Hamers zwaar aan dat hij waarschuwingen van toezichthouders in de wind sloeg. "Je denkt toch niet dat als de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank herhaaldelijk hun zorgen uitspreken, dat in een mail aan de koffiejuffrouw gebeurt? Zulke zaken worden op het hoogste niveau gedeeld, dus daar heeft Hamers van geweten."

GerechtshofHij heeft daarom een zogenoemde artikel 12-procedure aangespannen om zo het Gerechtshof in Amsterdam het OM te laten bevelen Hamers alsnog te vervolgen. Het hof toetst dan of een vervolging van de Limburgse ING-bestuurder haalbaar is en of die vervolging opportuun is. Oordeelt het hof dat aan beide criteria is voldaan, dan beveelt zij de vervolging. Het OM is dan verplicht tot vervolging over te gaan.

Lees ook: Minister wil opheldering over 'buitengewoon ernstige' ING-zaak

Wanneer Hamers niet strafrechtelijk wordt vervolgd, dan zal het volgens Lakeman vaker gaan gebeuren dat bestuurders zich op kosten van de aandeelhouders zullen vrijkopen. Volgens Lakeman betalen ook nu weer onschuldige aandeelhouders het gelag, terwijl de leidinggevende daders volledig vrijuit gaan.

‘DSB-sloper’Lakeman geldt als de luis in de pels van de Nederlandse financiële sector. Zo beet hij zich vorig jaar nog vast in Henri Keizer, de gevallen VVD-voorzitter die in opspraak was geraakt met zijn crematoriumbedrijf. Het meest bekend is Lakeman echter door zijn rol in het omvallen van Dirk Scheringa's DSB. In oktober 2009 riep hij op tot een bankrun bij DSB Bank, die door jarenlange verkoop van woekerhypotheken en kredieten in opspraak was geraakt. Spaarders deden dat massaal, waarmee Lakeman de directe aanzet gaf voor het faillissement.De activist en zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) zijn naar eigen zeggen belanghebbenden bij strafvervolging omdat hun betalingsverkeer al jarenlang via ING Bank loopt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal