Aken stapt met Sven nu ook in deelautomarkt

© Sven

De elektrische Streetscooter (bestelbus), de e.GO (kleine personenauto) en de e.Mover (zelfrijdende minibus) krijgen gezelschap van Sven. Een deelauto, ook ‘Made in Aachen’.

Monique Parren

Elektrisch, compact en verbonden met het internet. Met de deelauto Sven rijgt Aken een nieuwe parel aan de mobiliteitsketting en presenteert de Keizerstad zich als productiebolwerk van schoon, binnenstedelijk vervoer.

DoorontwikkelenSven (Shared Vehicle Electric Native) biedt plaats aan maximaal drie personen en past vanwege zijn geringe lengte (2.50 meter) in zelfs zeer kleine parkeergaatjes. Sven is in tegenstelling tot de andere voertuigen niet ontwikkeld aan de technische universiteit RWTH, maar aan de Fachhochschule Aachen (FH). Inmiddels wordt Sven doorontwikkeld door de private onderneming FEV in Aken.

CarsharingSven is het grootstedelijk antwoord op gerenommeerde autoconcerns als Daimler, BMW en VW, die hun deelauto-vloten momenteel sterk uitbreiden. Sven, waarvan het prototype nu klaar is, kan in de toekomst worden geleased per smartphone en heeft een reikwijdte van circa honderd kilometer per laadbeurt. Omdat de auto verbonden is met het internet, kunnen vooraf de stuur- en zithoogte worden ingesteld. FEV mikt vooral op carsharing-aanbieders in grote steden.

De auto’s worden in Aken gebouwd en moeten eind 2020 op de markt komen. Over de huurprijs is nog niets bekend gemaakt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal