VVD-wethouder wil benoeming van 'eikel' Thierry Aartsen in Kamer blokkeren

Thierry Aartsen en Klaas Dijkhoff (rechts).© Jos van Leeuwen

De aanstaande installatie van VVD-lid Thierry Aartsen (28) in de Tweede Kamer roept ook binnen de partijgelederen weerstand op.

AD/Ralph Van Wolffelaar

VVD-wethouder en locoburgemeester van de gemeente Wormerland Rob Berkhout roept op de toetreding van partijgenoot Thierry Aartsen tot de Tweede Kamer te blokkeren. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt de tweets 'dom', maar geen belemmering.

"Ik kan mij niet voorstellen dat wij gezamenlijk zo’n eikel erbij willen hebben", schrijft Berkhout. Diverse mensen vielen over tweets die het Bredase gemeenteraadslid in het verleden heeft verstuurd. Berkhout roept VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal en fractievoorzitter Klaas Dijkhoff op af te zien van de toetreding van Aartsen tot de Haagse fractie. Aartsen is nu nog fractievoorzitter in de gemeenteraad van Breda. Afgelopen vrijdag maakte hij bekend die rol in te wisselen voor het Haagse pluche. Daar zal hij de plek innemen van Jeanine Hennis.

OnwaardigOok Bert Homan, VVD-raadlid in Assen, trainer-coach van VVD-politici, vindt dat Aartsen zich terug moet trekken als kandidaat-Kamerlid. 'Kerel het lijkt stoer, maar is een politicus en kandidaat-Kamerlid onwaardig. Trek je terug, dit kan echt niet', twittert hij. In een toelichting zegt Homan, die in strijd was met Henry Keizer om het partijvoorzitterschap: "Die tweets kunnen echt niet. Maar hij staat op de lijst. Hadden we bij de selectie wellicht scherper moeten zijn. Ik vind dat het Kamerlidmaatschap een eer moet zijn en niet een stap in je loopbaan. Mensen wegzetten is nooit goed."’

Zwarte pietenCriticasters haalden afgelopen weekend tweets aan die Aartsen verstuurde bij een bezoek aan een thuiswedstrijd van NAC. 'Een heerlijk avondje NAC: zwarte pieten in NAC-shirts op het veld en ‘ow Sylvana’ van Rob van Daal door de speakers. #humor', twitterde hij toen, verwijzend naar Sylvana Simons die na haar kritiek op Zwarte Piet doodsbedreigingen aan haar adres kreeg. In een andere tweet reageert hij op een medetwitteraar door te zeggen: 'Als je die bril op een lekker wijf zou zetten, zou ik m’n hond erop gooien.'Dijkhoff en Aartsen kennen elkaar al langere tijd. Dijkhoff maakte vorig jaar zelfs bekend op zijn partij- en stadsgenoot te hebben gestemd toen hij in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen naar het stemhokje toog.

Geen probleemDijkhoff laat weten dat de 'domme tweets' geen belemmering vormen voor de beëdiging van Aartsen. "Hij is van harte welkom.""Laten we ook accepteren dat mensen dingen doen die niet slim zijn", zegt Dijkhoff, die vindt dat er hysterisch op gereageerd wordt. "Wat je nu ziet is dat mensen meteen oordelen, uitschelden, bedreigen en familie lastigvallen. Ik vind dat echt hysterie waar dit land niet beter van wordt."Een partijwoordvoerder laat weten geen andere andere oproepen te hebben ontvangen die aandringen op het wegblijven van Aartsen.

Geen spijtAartsen zegt geen spijt te hebben van de tweets en is ook niet van plan ze te verwijderen. "Ik ben wie ik ben. Als mensen het nu nodig vinden om mijn 9.000 tweets van de afgelopen jaren te gaan doorspitten omdat ik nu Tweede Kamerlid word, dan moeten ze dat vooral doen."’

Maar misschien als kersvers kamerlid voortaan toch wat vaker tot tien tellen voordat hij iets de wereld in stuurt? "Misschien moet ik iets behoedzamer worden. Maar nogmaals: ik ben wie ik ben."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal