Politiebonden hopen deze week cao te sluiten

© ANP

De politievakbonden hopen er deze week met de korpsleiding en de minister van Justitie en Veiligheid uit te komen, zodat er een einde komt aan het slepende cao-conflict.

ANP

"We doen stappen voorwaarts", aldus voorzitter Gerrit van de Kamp van vakbond ACP. Volgens hem doet iedereen zijn uiterste best om er deze week uit te komen, zodat de aangekondigde 'heftigste acties ooit' komend weekeinde niet nodig zijn.

GevolgenDe vakbonden hebben politieagenten opgeroepen om vanaf vrijdag alleen nog maar uit te rukken bij echt grote nood en het andere werk te laten liggen. De actie moet vanaf vrijdagavond zes uur tot en met zondag 16 september één minuut voor middernacht lopen. De bonden noemen deze actie de 'ultieme stap'. Ze strijden onder meer voor een verlaging van de werkdruk en meer salaris.

De aangekondigde actie kan grote gevolgen hebben voor onder meer festivals en voetbalwedstrijden. In de eredivisie staan onder meer zaterdagavond ADO Den Haag - PSV en zondagmiddag AZ - Feyenoord op het programma. De KNVB kon afgelopen week nog niet zeggen of de aangekondigde acties gevolgen hebben voor de wedstrijden.

112De bonden benadrukken dat de samenleving en de rechtsstaat met de actie niet in gevaar mogen komen. Alarmnummer 112 blijft dus bereikbaar voor spoed en de politie zal daar navolging aan geven.

In de meldkamers wordt een schifting gemaakt: geweldsdelicten, heterdaad criminaliteit, roof en levensbedreigende situaties zijn spoedeisend. Maar voor bijvoorbeeld overlastmeldingen, burenruzies en soortgelijke zaken rukt de politie niet uit.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal