Voorlopig geen woningbouw op terrein kleiwarenfabriek Buggenum

De leegstaande kleiwarenfabriek is de bewoners van Buggenum een doorn in het oog.© VIA Leudal

In een gesprek met de Dorpsraad heeft vastgoedontwikkelaar Boonen aangegeven dat woningbouw op de korte termijn niet haalbaar is op het terrein van de niet meer in bedrijf zijnde kleiwarenfabriek in Buggenum. Dat meldt de Dorpsraad op haar website.

Redactie

Volgens dorpsraadbuggenum.nl heeft Boonen Vastgoed & Ontwikkeling uit Neer andere plannen voor het terrein: “In september wordt gestart met het saneren en vervangen van de asbestdaken. Begin 2019 komen zonnepanelen op de daken. In één hal komt een stalling voor caravans en boten, in een andere een indoorruimte voor bootcamps. Wat er met de twee gebouwtjes gebeurt is nog niet duidelijk. Hoewel de stenen schoorsteen nadelig is voor de opbrengst van de zonnepanelen, geeft Boonen aan dat ook hij er voorstander van is dat deze behouden blijft. De metalen schoorsteen wordt wel binnenkort afgebroken.”

Ook is er een belangstellende die de historische boerenhoeve Leyenhof wil kopen en restaureren, vervolgt de dorpsraad. “Hiervoor is het nodig dat de boerderij weer woonbestemming krijgt. Het terrein tot de schoorsteen, zou dan ingericht worden als tuin. Ook de beukenhaag blijft dan behouden. Vergunningaanvragen hiervoor lopen. Groot voordeel voor Buggenum is dat hiervoor de milieucategorie (nu zware industrie) van 4 naar 1-2 teruggebracht moet worden. Verder zijn er nog geen concrete plannen. Boonen denkt dat het terrein ingericht kan worden als toeristisch knooppunt. Zeker met de mogelijke verplaatsing van het haventje en de komst van een fietsbrug, kan het daarvoor een ideale locatie zijn. Ideeën zijn bijvoorbeeld een heemkunde- of kleiwarenmuseum, camperplaatsen, drooghuisjes waar de zwaluwen een plek in kunnen krijgen. Boonen staat in ieder geval open voor suggesties, die doorgegeven kunnen worden via inloopavonden van de Dorpsraad of de website www.dorpsraadbuggenum.nl.”

Uit een enquête, die de Dorpsraad in 2015 hield, kwam naar voren dat de grootste wens van de inwoners uit Buggenum is dat de lelijke fabrieksgebouwen verdwijnen en dat er op de plek van de fabriek woningbouw komt. Ook willen veel inwoners graag dat de historische boerenhoeve Leyenhof en de bakstenen schoorsteen behouden blijven. Vanaf 1 juli is de fabriek verkocht aan Leyenhof BV, een onderdeel van Boonen Vastgoed & Ontwikkeling uit Neer.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal