ECI pop-up atelier moet voor reuring in Roermondse Hamstraat zorgen

Marion beeren en Noortje Heijnen zijn ECI pop up winkel begonnen in de Hamstraat Roermond © Jeroen Kuit

De cultuurstraat van Roermond. Dat zou het nieuwe imago van de Hamstraat moeten worden. Althans volgens Noortje Heijen en Marion Beerens. Zelf geven ze de eerste aanzet met het ECI pop-up atelier dat zondag wordt geopend.

Gertie Driessen

Wie de voormalige kledingwinkel annex kapsalon aan de Hamstraat 16 binnenloopt, wordt overrompeld door de hoeveelheid en variëteit aan spullen. Tassen, sieraden, beelden, schilderijen, kaarten, felgekleurde ballen wol, thee in vele smaken, sokken, vazen, serviesgoed.

Welkom in het (eerste) pop-up atelier van ECI, dat vanaf dinsdag 11 september - behoudens de maandag - dagelijks te bezoeken is en zondag 16 september officieel wordt geopend. Het atelier is een initiatief van ECI-medewerkers Noortje Heijnen en Marion Beerens, die er hun creativiteit mogen botvieren van pandeigenaar Victor Adams. Het duo bestiert het atelier op vrijwillige basis samen met andere ECI-medewerkers in de weekends. Door de week passen studenten retail van Gilde Opleidingen - die er tevens hun eigen producten verkopen - letterlijk en figuurlijk op de winkel.

LeegstandHeijnen en Beerens kwamen op het idee vanwege de leegstand in de Hamstraat. Lijdzaam afwachten tot zich nieuwe winkels aandienen, is volgens het duo ijdele hoop. Met de komst van online shoppen is de retailwereld immers drastisch veranderd. Je zult andere dingen moeten verzinnen, is de overtuiging van de dames die beiden de kunstacademie volgden.

‘In tal van steden zie je allerlei leuke initiatieven ontstaan in lege winkelpanden. Waarom niet in Roermond?’, vroeg het duo zich af. Om de daad bij het woord te voegen met het pop-up atelier, waarvoor ECI-directeur Joery Wilbers gelijk te porren was. Het sluit immers perfect aan bij het streven kunst en cultuur laagdrempeliger te maken.

KruisbestuivingHet atelier is een werkplaats, expositieruimte en winkel in één. In de voormalige kapsalon achterin vinden workshops plaats. Kunstenaars kunnen in de winkel hun creaties te koop aanbieden. Wie tevens als vrijwilliger meedraait of een workshop verzorgt, kan rekenen op een hoger percentage bij verkoop. Kruisbestuiving, noemen Heijnen en Beerens dat.

Creatieve huiskamerHet atelier moet een creatieve huiskamer worden. Eentje die reuring in de Hamstraat brengt. Want deze ooit fameuze winkelstraat heeft volgens het duo alles in zich om zich te ontwikkelen tot de cultuurstraat van Roermond. "De synagoge ligt hier; het geboortehuis van Pierre Cuypers. Dat weten veel mensen niet eens. Daar kun je veel meer mee”, vindt Beerens.

En wat te denken van al die lege winkelpanden? De vingers van de twee jeuken om op meer plekken ‘crea-spots’ te ontwikkelen. Aan ideeën geen gebrek. Vrijwilligers daarentegen kunnen ze nog wel gebruiken. Evenals wat meer financiële armslag, wijzen ze fijntjes op de crowdfundingsactie die ze zijn gestart. "Een grote zak geld hebben we echt niet meegekregen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal