Comité Dodenherdenking Maastricht ontstemd: 'Maak van dodenherdenking geen politiek steekspel’

© Laurens Bouvrie

Het Comité Dodenherdenking Maastricht is “geschrokken en ontstemd” over de motie om de ceremonie terug te laten keren naar het Koningsplein.

Vikkie Bartholomeus

Onlangs werd bekend dat het comité de jaarlijkse dodenherdenking voortaan op het Herdenkingsplein wil blijven houden. PvdA, LPM, PVV, PVM en 50Plus hebben een motie opgesteld waarin ze bij het stadsbestuur aandringen op een terugkeer van de ceremonie naar het Koningsplein.

'Onwaardig politiek steekspel'Het comité wil een "waardige dodenherdenking houden voor de gehele gemeente Maastricht” en vindt dat er nu sprake is van een "onwaardig politiek steekspel”. Het steekt het comité dat slechts één fractie informatie heeft gevraagd over de reden van de verplaatsing van de herdenking. "Een juiste kennis van zaken is toch onontbeerlijk”, schrijft het comité in een brief aan de raad.

Intiemer karakterHet comité koos voor verplaatsing om een aantal redenen. In 2012 moest onverwacht een nieuwe plek gevonden worden toen bleek dat het Koningsplein door de werkzaamheden aan de A2-tunnel geen waardige plek was. Sindsdien is de belangstelling volgens het comité toegenomen; het is een centralere plek. Het plein heeft volgens het comité een intiemer karakter, een goede akoestiek en er hoeft geen verkeer stilgelegd te worden.

Voorafgaand aan de ceremonie is in de Sint Servaas een oecumenische dienst, gevolgd door een stille tocht naar het Herdenkingsplein. Dat kan nu te voet, in plaats van met bussen. De Raad van Kerken houdt vast aan een dienst in de Sint Servaas en wil niet naar een andere kerk.

Lees ook: Verhuizing dodenherdenking Maastricht is 'historische misser'

Het comité stelt de beslissing over de verplaatsing eigenstandig te kunnen nemen; het stadsbestuur hoeft er geen goedkeuring voor te geven. De motie wordt dinsdagavond besproken door de gemeenteraad.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal