‘Bewoonde dassenburcht bemoeilijkt uitbreiding van bedrijventerrein Maastricht'

© iStock

Een omstreden uitbreiding van bedrijventerrein Scharn-Noord in Maastricht wordt bemoeilijkt doordat Stichting Das en Boom een bewoonde dassenburcht heeft ontdekt in het gebied.

Vikkie Bartholomeus

De gemeente Maastricht laat op korte termijn een natuuronderzoek doen in het gebied bij de Armand Maassenstraat en de Ambyerstraat Zuid. Het is de bedoeling om hier een nieuwe weg aan te leggen en een fietspad, zodat de infrastructuur gereed is voor de geplande uitbreiding van bedrijventerrein Scharn-Noord.

HordeEen dassenburcht zou de ontwikkeling in het gebied volgens de gemeente niet onmogelijk maken, maar kan wel 'mogelijk consequenties hebben voor de realisatie van de afronding van het plan'.

De dassenburcht is niet de eerste horde die de gemeente moet nemen in dit dossier. Om de weg en het fietspad aan te kunnen leggen heeft de gemeente een klein perceel nodig van autobedrijf Hensgens, dat de grond alleen kwijt wil als de gemeente een perceel naast de garage op de hoek van de Bergerstraat en de Vijverdalseweg aan het bedrijf verkoopt.

UitzonderingHiervoor moet de gemeente een uitzondering maken van het gronduitgiftebeleid. Gronduitgifte aan een particulier mag namelijk eigenlijk alleen via loting of openbare verkoop. Onteigenen kost volgens wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks, stadsontwikkeling) veel tijd en geld, daarom is gekozen voor een 'minnelijke schikking'.

Een meerderheid van de gemeenteraad liet onlangs weten niet zonder meer akkoord te gaan met de grondtransactie; zeven fracties stelden aanvullende vragen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal