Kabinet: ingegrepen toen hulp Syrië misging

© ANP/Jerry Lampen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de hulp aan Syrische rebellen te hebben stopgezet toen 'de risico's te groot werden' dat die verkeerd terechtkwam.

ANP

Dat bleek volgens het ministerie afgelopen voorjaar het geval. De onthulling dat Nederland voordien hulp heeft verstrekt aan een Syrische terroristische organisatie zegt het departement 'heel serieus' te nemen.

SteunNieuwsuur en Trouw brachten aan het licht dat Nederland de Syrische strijdgroep Jabhat al-Shamiya heeft gesteund. Die is door het Openbaar Ministerie aangemerkt als een terroristische organisatie.

Het ministerie wijst erop dat een aantal rebellengroepen al aan het begin van dit jaar geen steun meer ontving. In april volgde de rest, omdat 'we gezien de veranderde situatie in Syrië voortzetting niet geoorloofd vonden'. "De berichten van Nieuwsuur en Trouw sterken ons in de overtuiging dat het stopzetten van de steun de juiste beslissing was."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal