Midden-Limburgse gemeenten eisen tonnen Jeugdzorg terug

Print
Midden-Limburgse gemeenten eisen tonnen Jeugdzorg terug

Afbeelding: Stockfoto

Een kwart miljoen euro. Bureau Jeugdzorg en de zeven Midden-Limburgse gemeentes hebben over honderd- duizenden euro’s subsidie een dispuut. De rechter buigt zich er binnenkort over.

Zorginstelling Bureau Jeugdzorg (BJZ) moet de Limburgse gemeentes mogelijk 245.200 euro subsidiegeld uit 2016 terugbetalen, maar is het daar niet mee eens. De instelling stelt dat er mondeling een subsidieafspraak is gemaakt en dat ze dus recht heeft op het geld. De lokale overheden stellen op hun beurt dat de afspraak waar BJZ op doelt, nooit is gemaakt.

Jeugdzorg vroeg in 2015 subsidie aan voor het jaar 2016. Vorig jaar bleek dat toegekende bedrag te hoog te zijn. Het aantal uitgevoerde ‘opdrachten’ was lager dan verwacht en dus moet de subsidie terug naar de lokale overheden. In totaal zo’n 1,5 miljoen euro.

'Geen discussie'
"Voor het grootste gedeelte daarvan, zo’n 1,25 miljoen euro, is er geen discussie. Volgens de gemaakte afspraken moeten we dat terugbetalen”, laat BJZ-woordvoerder Gerard van de Straat weten. "Maar er was ook een afspraak over een 5 procentregeling. Die stelt ons in staat te voldoen aan de verplichting om, zodra een kinderrechter een maatregel uitspreekt, die te kunnen oppakken. We kunnen geen nee verkopen, we moeten zo’n zaak oppakken. Om die flexibiliteit te hebben is er een afspraak over een bandbreedte van 5 procent.”

Die afspraak komt erop neer dat afwijkingen op jaarbasis voor het aantal maatregelen, tussen de 95 en 105 procent van het geheel, kunnen leiden tot meer of minder financiering.

Mondeling besproken
De financiering kan dan nooit minder dan 95 procent en nooit meer dan 105 procent van het gevraagde bedrag zijn. De gemeentes stellen nu dat die afspraak nooit is gemaakt. BJZ zegt van wel: ze staat weliswaar niet op papier, maar mondeling is de kwestie besproken. Van de Straat stelt dat gemeentes vasthouden aan hun besluit, ondanks het bezwaar van BJZ. "Binnenkort staan we daarom in de rechtszaal tegenover Roermond, Echt-Susteren, Leudal en Maasgouw. In Weert was een hoorzitting en wachten we op een besluit. De overige gemeentes, Nederweert en Roerdalen, wachten de overige procedures af.”

Geen gevolgen
Als de kwestie negatief uitpakt voor BJZ, zal het geen gevolgen hebben voor de cliënten, benadrukt de woordvoerder. "Wij blijven zorg bieden die voldoet aan de voorwaarden.” Wel moet de instelling een beroep doen op haar reserves, die deels bedoeld zijn voor innovatie.