Bevrijdingscomité hoopt op koninklijke hattrick in Noorbeek

Print
Bevrijdingscomité hoopt op koninklijke hattrick in Noorbeek

Afbeelding: Rob Oostwegel

Noorbeek - Noorbeek hoopt 12 september 2019 een derde generatie Oranje-Nassau te begroeten. Na koningin Juliana (1969) en koningin Beatrix (1985) zou koning Willem-Alexander moeten volgen tijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding.

Het Bevrijdingscomité Noorbeek hoopt dat de koninklijke hattrick onderdeel kan zijn van een bezoek aan de gemeente Eijsden-Margraten. Die werkt achter de schermen aan de komst van koning en/of koningin.

Vlag
Wat Noorbeek in de kaart kan spelen is dat burgemeester Nahon (Noorbeek was een zelfstandige gemeente) als eerste de vlag hees. Hij telegrafeerde daarna koningin Wilhelmina over de bevrijding.

Wilhelmina kreeg overigens al in 1923 een eigen monument aan De Pley. Geplaatst ter herinnering aan het 25-jarig regeringsjubileum van de vorstin.

Vrijheidsbal
Koninklijk bezoek of niet, er is komend jaar genoeg te doen in Noorbeek. Zoals een grensoverschrijdende wandeling langs historische plaatsen waar re-enactmentgroepen de oorlogsjaren in beeld brengen.

Verder zal opnieuw een konvooi met tien oorlogsveteranen door het dorp trekken en is een vrijheidsbal voorzien. Ook wordt gedacht aan een nieuwe fly-over van een historisch vliegtuig en een expositie in HX Hoogcruts. Gesprekken daarover lopen.

Lees ook: 'De gedachte achter herdenken is niet alleen eer betonen, maar ook jongeren een boodschap meegeven'

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje