Aangiftes om racisme rond Indiëherdenking Roermond

© Jan-Paul Kuit

Antifascist Arthur Graaff heeft aangifte gedaan van aanzet tot discriminatie en racisme rond de Indiëherdenking.

Joni van Essen

Graaff, lid van de AFVN-Bond van Antifascistische Oud-verzetsstrijders, deed dat tegen bestuurders en een organisator die dit jaar aanwezig of betrokken waren bij de herdenking.

GeweigerdHet gaat om staatssecretaris Raymond Knops, PVV-Kamerlid Martin Bosma, Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, burgemeester Rianne Donders van Roermond en Jo Kneepkens, voorzitter van de stichting Nationaal Indië Monument Roermond. In het proces-verbaal staat uit de mond van Graaff opgetekend dat ‘de betrokkenen hebben geweigerd zich openlijk af te keren van het Nederlands kolonialisme’.

VeranderingDat onderstreept Graaff in een aanvullende motivering. Het organiseren van een ‘eenzijdige herdenking van Nederlandse militairen’ waarbij dergelijke bestuurders aanwezig zijn, noemt hij ‘een daad van in­trinsiek racisme en daarom strafbaar’. Graaff wil een verandering in opzet zien. "Dit is de laatste keer dat die herdenking op deze manier heeft plaatsgevonden”, laat hij weten. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat er nog geen aangifte bekend is. "Die ligt waarschijnlijk nog bij de politie”, aldus de woordvoerder.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal