Plan ’t Maasveld: de raad is aan zet

Print
Plan ’t Maasveld: de raad is aan zet

Afbeelding: Kragten

Neer - Moet er extra geld naar plan ’t Maasveld in Neer of niet? De raadscommissie Sociaal in Leudal liet zich er maandagavond nog niet over uit. Eind deze maand moet de raad beslissen of er extra onderzoek komt naar de financiën van het plan.

"Eigenlijk vind ik niet dat u nu kunt zeggen: ‘Laat dat extra onderzoek maar doen’, om dan vervolgens als duidelijk is dat het fors duurder wordt, alsnog te besluiten het geld niet uit te geven”, hield wethouder Robert Martens (D66) gisteravond de raadscommissie Sociaal voor. "Zeker niet als je nu al weet dat het dus duurder wordt.”

Lees ook: Toekomst plan ’t Maasveld onzeker

De raadscommissie liet zich echter niet verleiden tot een besluit om nu al ja of nee te zeggen tegen dat onderzoek. Een ‘nee’ zou namelijk betekenen dat het plan zou sneuvelen. "Pas als wij duidelijkheid hebben over de cijfers, dan pas kunnen we een definitief besluit vellen”, hield Samen Verder-commissielid Anita van Vlodrop de wethouder voor. "Dan moet maar blijken of er 1000 euro of 2 miljoen nodig zijn.”

Onvoldoende
Stichting ’t Maasveld meldde zich recentelijk bij de gemeente met de mededeling dat de vorig jaar door de raad beschikbaar gestelde 1,5 miljoen euro niet genoeg zijn om het plan rond te krijgen. Dat plan voorziet in het ombouwen van sportpark ’t Ligteveld in Neer tot een plek die is vormgegeven volgens de Open Clubgedachte, waarbij 37 verenigingen samenwerken, een wielerbaan wordt aangelegd en ook het zwembad voortaan zonder subsidie van de gemeente kan voortbestaan.

Garantstelling
Het verzoek van ’t Maasveld aan de gemeente is om garant te staan voor externe financiering van circa een miljoen euro. De raadscommissie vroeg zich af waarom dat niet zou kunnen, want in de praktijk is dat iets anders dan meteen geld overmaken. Volgens Robert Martens kost zo’n garantstelling linksom of rechtsom altijd geld.

Uiteindelijk besloot de commissie dat er in de raadsvergadering eind deze maand besloten moet worden of er extra onderzoek komt naar de financiering. Pas als daar een eventuele uitkomst van is, zal duidelijk worden of de gemeenteraad van Leudal ook bereid is om extra geld uit te trekken voor het plan.