Maastricht neemt zelfstandig Meerssen werk uit handen

Print
Maastricht neemt zelfstandig Meerssen werk uit handen

Afbeelding: Streetview

Meerssen - Meerssen kan zelfstandig blijven als het een aantal taken onderbrengt bij Maastricht.

Tot die conclusie komt het adviesbureau Berenschot in zijn onderzoek naar de toekomst van de gemeente. In die constructie houdt Meerssen de regie in handen, maar wordt het werk voor een belangrijk deel gedaan in Maastricht.

In een eerder stadium is al geopperd om Meerssen om te vormen tot een regiegemeente. Daarbij houdt de gemeente zelf een klein ambtelijk apparaat over voor lokale taken. De overige werkzaamheden worden voor haar uitgevoerd door een grotere buurgemeente.

Invloed
Het voordeel van die constructie is dat inwoners via de politiek invloed kunnen blijven uitoefenen op het beleid dat wordt gevoerd. Bovendien blijft de gemeente op die manier aanspreekbaar voor inwoners en bedrijven, en kan zij hun belangen behartigen.

De uitvoering van het werk wordt echter voor een deel ‘op afstand’ gezet. Dat wil zeggen: uitbesteed aan de grotere buurgemeente. Daarbij bepaalt Meerssen uiteraard wel de koers.

Hoge werkdruk
Met de huidige organisatie van 124 medewerkers is Meerssen zelf niet in staat om al die taken goed uit te voeren, constateert het adviesbureau. Veel medewerkers ervaren de werkdruk als hoog, wat leidt tot een hoog ziekteverzuim.

Een van de gevolgen is dat Meerssen relatief veel werk uitbesteedt aan particuliere bureaus, wat voor extra kosten zorgt. Ander werk blijft simpelweg liggen; met name bij de automatisering loopt Meerssen achter.

Maastricht
Op verzoek van de gemeenteraad heeft Berenschot dat idee verder uitgewerkt en geconcretiseerd. Het bureau heeft daarbij allereerst gekeken welke buurgemeente geschikt zou zijn als ‘partner’: Maastricht, Valkenburg aan de Geul of Beek en Stein.

Voor Berenschot komt in feite maar één ‘partnergemeente’ in beeld, en dat is Maastricht. De andere gemeenten geven volgens het bureau zelf al aan dat zij zichzelf niet als optie zien.

Met Maastricht zijn inmiddels eerste gesprekken gevoerd. De stad staat positief tegenover het idee om als centrumgemeente voor Meerssen te fungeren, bevestigt Maastricht, en ziet op voorhand geen belemmeringen of blokkades.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen