Financieel directeur ING stapt op na witwaspraktijken

Print
Financieel directeur ING stapt op na witwaspraktijken

Afbeelding: ANP

Financieel directeur Koos Timmermans van ING stapt op. Dat heeft de bank zojuist bekend gemaakt. Aanleiding zijn de witwaspraktijken die vorige week aan het licht kwamen.

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.

Geschikt
Timmermans was in de bewuste periode tussen 2010 en 2016 lid van de raad van bestuur van ING. Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. Naar aanleiding van dat nieuws heeft Timmermans besloten om zijn functie neer te leggen.

Verantwoordelijkheid
"We betreuren de gevonden gebreken ten zeerste en nemen deze zaak heel serieus", aldus Hans Wijers, president-commissaris van ING. "Gezien de aard van deze zaak, de vele reacties van aandeelhouders sinds de aankondiging en in het belang van de bank zijn we tot de conclusie gekomen dat het gepast is om onze verantwoordelijkheid te nemen op bestuurlijk niveau. We willen Koos bedanken voor zijn jarenlange trouwe dienst aan ING."

Vervolging
Naar aanleiding van het nieuws over de schikking had minister Wopke Hoekstra (Financiën) vorige week naar eigen zeggen een 'intensief gesprek' met topman Wijers. Financieel activist Pieter Lakeman vroeg het Gerechtshof in Amsterdam om de Limburgse bestuursvoorzitter Ralph Hamers strafrechtelijk te vervolgen. Lakeman was degene die in 2009 DSB van Dirk Scheringa ten val bracht.

Verzekeringstak
Timmermans begon in 1996 de verzekeringstak van ING als hoofd Treasury. In 2007 werd hij onderdeel van de raad van bestuur als Chief Risk Officer. Na diverse andere functies werd hij vorig jaar benoemd tot CFO. De bank is inmiddels druk op zoek naar een opvolger. Timmermans zal aanblijven tot die gevonden is en is goedgekeurd door aandeelhouders en toezichthouders.

De bank is inmiddels druk op zoek naar een opvolger. Timmermans zal aanblijven tot die gevonden is en is goedgekeurd door aandeelhouders en toezichthouders.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen