Barometer: MVV door de ogen van Odin Wijnhoven

Print
Barometer: MVV door de ogen van Odin Wijnhoven

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Hoe is de stand op de MVV-barometer? Vandaag MVV Maastricht door de ogen van Maastrichtenaar Odin Wijnhoven.

Het motto van Odin Wijnhoven (40) is ‘support your local football team’. “Ik vind het heerlijk om op de fiets naar de Geusselt te gaan, beter dan een uur in de auto naar Genk, Luik of Eindhoven voor voetbal op het hoogste niveau. MVV betekent voor mij gezelligheid. De sfeer is uniek. Soms op het randje, maar altijd binnen de kaders.” De Maastrichtenaar zit op de Q-park tribune in vak E. “Vroeger waren dat de plaatsen vlak achter de dug-out van de tegenstander. Er werden soms dingen, met humor geroepen die je thuis niet herhaalde. Als jonge knaap genoot ik daarvan. Ook nu is de humor in het vak fenomenaal. Soms maakt iemand een opmerking waardoor 20 mensen in de lach schieten. Dan heb je een stel lachende bierbuiken bij elkaar.”

Weerzien met vrienden
Een avondje MVV is voor Wijnhoven een weerzien met vrienden en familie. Al sinds zijn schooltijd gaat hij naar MVV. “Het begon met tien vriendjes en uiteindelijk bleven er een paar over”, blikt Wijnhoven terug. Nu gaat hij met zijn broer en zoon. “In mijn studententijd was het vaste prik om met mijn broers naar MVV te gaan. Dat waren fijne momenten om elkaar te treffen onder het genot van een pot bier en een voetbalwedstrijd.” 

Liever bovenin 1e divisie, dan onderin eredivisie
Een broer is afgehaakt, maar Wijnhoven zit elke wedstrijd in de Geusselt. “Ik heb MVV nog in de eredivisie meegemaakt. Dat waren de tijden dat ze goed speelden. In de eerste divisie is het vooral een leuke avond met vrienden. Natuurlijk is het voetbal belangrijk, maar ik heb liever dat ze in de eerste divisie bovenin meedoen dan in de eredivisie moeten knokken tegen degradatie. Het is leuk als PSV, Ajax en Feyenoord komen, maar ik zie weinig meerwaarde als je alles dik verliest, maar wel volle tribunes hebt.” Ook zijn zoon heeft hij duidelijk gemaakt dat MVV vooral draait om broederschap, sfeer en gezelligheid. “Eigenlijk de Olympische gedachte: op een aardig niveau meedoen is belangrijker dan winnen.”

Geloof in teamsfeer
Wijnhoven beseft dat MVV in een zware eerste divisie zit. “De verwachtingen liggen bij de op papier sterkere tegenstanders, maar op papier win je geen wedstrijden. Laat MVV maar de underdog zijn. Ze hebben in het verleden vaak selecties met veel kwaliteit gehad en dan kwam het er niet uit. Ik geloof in teamsfeer, als die goed is, kan MVV leuke dingen laten zien.” Wijnhoven bekijkt alles door een rood-witte-positieve bril, maar weet dat de Maastrichtenaar van nature een zeikerig persoon kan zijn. “MVV is vaak onderwerp van gesprek. De ene week is het niks en de andere week is het heel goed. Als MVV daar tussenin zit is het ook maar saai.”