Toekomst Wereldruiterspelen onzeker

Print
Toekomst Wereldruiterspelen onzeker

De finale van de Wereldruiterspelen in 2014, waar Jeroen Dubbeldam met Zenith goud veroverde. Links bondcoach Rob Ehrens. Afbeelding: Jacob Melissen

Het is maar zeer de vraag of er in 2022 nog Wereldruiterspelen zullen plaatsvinden.

Het gecombineerde WK voor acht paardensportdisciplines, dat iedere vier jaar wordt gehouden en dinsdag officieel begint in Tryon, kampt al een paar edities met een gebrek aan organisatoren of organisaties die zich na toewijzing nog terugtrekken.

Afgehaakt
Volgens CHIO Aken en Jumping Indoor Maastricht-directeur Frank Kemperman, ook lid van het dagelijks bestuur van de FEI, wordt er daarom momenteel kritisch gekeken naar de toekomst van Wereldruiterspelen. "Over vier jaar moeten ze eigenlijk weer plaatsvinden, maar de kandidaten die we hadden zijn zoals bekend allemaal afgehaakt. Dus wij zullen de komende weken en maanden eens goed onder de loep nemen wat de toekomst is van dit concept. Is dit zinvol, brengt dit wat we nodig hebben, is dit goed voor de sport en is het haalbaar”, zullen daarbij de belangrijkste vragen zijn volgens Kemperman.

Het idee achter de in 1990 voor het eerst georganiseerde Wereldruiterspelen was om alle hippische sporten eens in de vier jaar te bundelen om zo meer publiciteit en aandacht te genereren, voor met name de kleinere disciplines. "Dat was het een goed idee, maar we hebben gezien dat het allemaal niet zo gemakkelijk is.”

Reuzenopgave
Kemperman doelt daarmee op de organisatie van het evenement. "Zelfs voor een plek als Aken (de Wereldruiterspelen vonden daar in 2006 succesvol plaats red.) is het een reuzenopgave.” Daar komt bij dat Aken alle faciliteiten al heeft, op andere plekken zijn die niet voor handen en komen er dus ook nog enorme kosten kijken bij de organisatie. "Dan praat je over bedragen van tussen de 60 en 80 miljoen euro.”

Ook meteen de reden waarom Kemperman grote twijfels heeft bij de eventuele kandidatuur van Kronenberg voor over vier jaar. Een delegatie van de Peelbergen reist deze week af naar de Wereldruiterspelen in Tryon om te zien wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van zo’n evenement. "Of een dergelijk bedrag uit de Nederlandse markt te halen is, is voor mij een groot vraagteken. Ik heb daar mijn twijfels over, maar dat hebben ze in Kronenberg zelf ook wel.”

600.000 bezoekers
De openingsceremonie van de Wereldruiterspelen in Tryon is dinsdag en het evenement duurt tot en met 23 september. In totaal worden er in de dik tien dagen ongeveer 600.000 mensen verwacht. De Wereldruiterspelen zijn daarmee het grootste sportevenement in Amerika dit jaar.