'Van mijn keuze beroepsmilitair te worden heb ik nooit spijt gehad'

Oorlogsveteraan Ron Peters schudt de hand van gouverneur Asadullah Hamdam in Afghanistan.© VIA Leudal

Nederland wil bijdragen aan de veiligheid in de wereld. In landen waarin een gewelddadig conflict is geweest, helpt Nederland mee om een veilige situatie te creëren. Voormalig adjudant Ron Peters uit Heythuysen (Venlo 1955) wordt in het kader van dit Nederlands streven in 2008 uitgezonden naar Afghanistan. In dit artikel blikt Peters terug op zijn loopbaan en op zijn missie naar Afghanistan. Hij is heel benieuwd hoe de eerste Veteranendag in Leudal op 15 september gaat verlopen.

Pieter Knippenberg

"Als kind was ik altijd al graag met ‘stoere dingen’ bezig en vanaf mijn prille jeugd wilde ik al graag naar het leger. Het liefst was ik naar de luchtmacht gegaan maar het werd uiteindelijk de landmacht. Van mijn keuze beroepsmilitair te worden heb ik nooit spijt gehad. Ik ben altijd met een lach naar mijn werk gegaan."

Aan het woord is Ron Peters, die zijn militaire carrière inmiddels afgesloten heeft. Hij is in 2008 - 2009 op missie naar Afghanistan geweest en hij mag zich nu met recht ‘oorlogsveteraan’ noemen. "Je hebt er voor getraind en je weet dat het kan gebeuren. Als je dan die mededeling krijgt dat je aangewezen bent voor een uitzending, moet je toch wel even slikken want je weet natuurlijk als geen ander dat er risico’s aan verbonden zijn. Ik was destijds 53 jaar en ik dacht dat ik er vanwege mijn leeftijd niet meer voor in aanmerking zou komen; niet is minder waar! 3 weken na het bericht dat ik op missie moest, vertrok ik al naar Afghanistan voor een periode van bijna 7 maanden. Wij hadden daar als taak te zorgen voor goede relaties tussen het leger en de civiele organisaties zodat er optimaal samengewerkt kon worden. We staken dan ook veel energie in de contacten met de ‘locals’. In de periode dat ik er was, heerste er een betrekkelijke rust en terugkijkend naar die tijd mag ik wel zeggen dat ik er een supertijd heb beleefd. Natuurlijk waren er ook zeer tragische gebeurtenissen waar wij militairen bij betrokken waren. Tijdens een overleg van Afghaanse ‘stamhoofden’ werd een aanslag gepleegd met vele doden tot gevolg. Dat is iets dat je niet gemakkelijk vergeet. Een van onze mannen heeft het daar nog heel lang moeilijk mee gehad. De documentaire ‘Onze missie in Afghanistan’ uit 2016 laat zien dat deze missie wel degelijk zinvol was. Zelf ben ik ook die mening toegedaan. Ik heb echt het gevoel dat we daar iets bereikt hebben en het effect van onze aanwezigheid zal hopelijk in de toekomst alleen maar toenemen.

Voor het thuisfront in Heythuysen was mijn afwezigheid natuurlijk geen pretje. Gelukkig waren er wel voldoende mogelijkheden om met elkaar te communiceren. Het werd wel spannend voor mijn vrouw toen een driedaagse operatie uiteindelijk 11 dagen bleek te duren. Al die tijd had zij niets meer van mij vernomen. De volgende week zaterdag vindt de eerste Veteranendag in Leudal plaats. Ik ben actief bij de organisatie betrokken. Hopelijk wordt het een succes en hebben de mannen en vrouwen die op missie zijn geweest en dus ‘oorlogsveteraan’ zijn behoefte aan een dergelijke dag waarin ze de kans geboden wordt met elkaar in contact te komen. Ze kunnen hun ervaringen uitwisselen. Natuurlijk hoop ik dat deze dag een ‘blijvertje’ wordt en dat de Stichting Veteranen Leudal nog vaak een dergelijke dag mag organiseren."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal