Graaf Huyn College in Geleen sluit bouwtak

Graaf Huyn blijft BWI in de toekomst wel nog aanbieden als keuzevak in de bovenbouw. © johannes timmermans

Bedrijven schreeuwen om bouwvakkers. Toch sluit Graaf Huyn College de vmbo-afdeling BWI. "Te weinig leerlingen. Maar we gaan het anders organiseren.”

Benti Banach

De behoefte aan vakkrachten in de bouw is enorm. Het onderwijsministerie stelt daarom 100 miljoen euro extra beschikbaar voor scholen die deze vaklieden opleiden. Dat heeft Graaf Huyn College in Geleen niet op andere gedachten gebracht: de school sluit de afdeling BWI (bouwen, wonen, interieur) met ingang van volgend schooljaar.

Krimp"We zijn in zeven jaar tijd van 2400 naar 1700 leerlingen gegaan vanwege de krimp. Daardoor kunnen we niet twee profielen overeind houden”, zegt directeur Marcel Janssen van Graaf Huyn. Volgens hem is het vergeefse moeite om extra leerlingen voor de richting aan te trekken.

"Dat zou hooguit enkele leerlingen hebben opgeleverd. En die moeten ergens anders vandaan komen, bijvoorbeeld van de richting PIE (produceren, installatie, energie). Alles bij elkaar zijn het te weinig leerlingen om twee profielen overeind te houden. We zijn dusdanig gekrompen dat het niet meer te organiseren is.”

ArbeidsmarktGraaf Huyn blijft BWI in de toekomst alleen nog aanbieden als keuzevak in de bovenbouw. "Leerlingen die het profiel PIE kiezen, kunnen hun vier profieldelen aanvullen met vier keuzedelen BWI. Daardoor houden ze wel de aansluiting op het mbo en de arbeidsmarkt”, verwacht Janssen.

Extra subsidieVoor de school speelt ook mee dat techniekleerlingen relatief duur zijn vanwege de aanschaf van materialen en apparatuur. Ook vergen techniekleerlingen meer docenten vanwege de veiligheid. Extra subsidie van het ministerie biedt voor de school geen soelaas. De medezeggenschapsraad van Graaf Huyn heeft met het besluit ingestemd. Niettemin heeft de school enige docenten en ouders moeten overtuigen van het sluiten van BWI.

Da Capo College in Sittard blijft BWI wel aanbieden. "Bij ons dalen de leerlingenaantallen ook fors door de krimp. Leerlingen die er niet zijn, kun je niet werven. Ik heb geen idee of wij extra BWI-leerlingen krijgen als Graaf Huyn de afdeling sluit”, zegt Roos Koehlen namens het Da Capo-bestuur.

JammerBouwend Nederland noemt het besluit van Graaf Huyn ‘ontzettend jammer’, maar neemt het de school niet kwalijk, omdat de beperkte interesse voor techniekonderwijs niet typisch Limburgs is. De branche probeert het slechte imago van de bouwvakker zo veel mogelijk weg te poetsen. "Het is niet zo zwaar en vies als vroeger. In de bouw werk je ook met machines en 3D-printers. Je hebt een baangarantie en de bouw heeft een van de beste cao’s”, zegt woordvoerder Hanneke van Eijndhoven van de afdeling zuid van Bouwend Nederland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal