Op Hommelheide in Susteren mogen 85 bewoners blijven

Print
Op Hommelheide in Susteren mogen 85 bewoners blijven

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Susteren - Op vakantiepark Hommelheide in Susteren mogen 85 mensen permanent blijven wonen. De gemeente gedoogt hun situatie, omdat ze er al vóór 2012 verbleven. De rest is weg of moet vertrekken.

Een gedeelte van de mensen die nu nog op vakantiepark Hommelheide in Susteren woont, mag blijven. Ofschoon zij tegen de regels in permanent intrek hadden genomen in een recreatiewoning, gedoogt de gemeente hun situatie. Het gaat in totaal om 85 bewoners.

Voor hen geldt een pardon omdat ze konden aantonen dat ze al voor 27 januari 2012 op het park verbleven. Die regel hanteert het gemeentebestuur in haar gedoogbeleid, omdat het de datum is waarop de ministerraad besloot het wetsvoorstel Vergunning onrechtmatige bewoning in te trekken. Sindsdien mogen lokale overheden zelf beslissen hoe ze omgaan met permanente bewoning van vakantiehuisjes.

84.000 euro
Meer dan honderd huisjes, met 180 inwoners, op één vakantiepark die vast worden bewoond, terwijl dat niet mag. Dat vonden het gemeentebestuur en de gemeenteraad in 2016 wel erg veel. Onder druk van de provincie, die erop hamerde illegale bewoning aan te pakken, werd besloten in actie te komen. Voor de gehele operatie werd 84.000 euro beschikbaar gesteld.

Via de Belastingdienst en het vakantiepark kreeg de gemeente informatie over de 'vaste gasten'. Zo werden gegevens van de slagboom doorgespeeld evenals informatie over het energieverbruik. Iedereen die niet kon aantonen voor de 'gedoogdatum' op Hommelheide te wonen, werd gemaand te vertrekken.

Twee jaar
Inwoners die later op het park zijn komen wonen én toegaven dat ze er illegaal verbleven, kregen van de gemeente twee jaar de tijd om een nieuw onderkomen te vinden. Wie dat niet erkende middels een ondertekende verklaring, moest binnen één jaar de biezen pakken. Momenteel wonen er nog 113 mensen op het vakantiepark, waarvan er 28 op termijn wegmoeten.

De gemeente laat weten dat de actie formeel is afgerond. Met één bewoner ligt ze nog in de clinch. Die startte een bezwaarprocedure omdat hij geen gedoogbeschikking kreeg.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen