Inwoners willen commerciële uitbater voor gemeenschapshuis in Grathem

© iStock

Een commerciële exploitant voor gemeenschapshuis De Nassaurie in Grathem. Die oplossing heeft de voorkeur van de uit inwoners van Grathem bestaande werkgroep die zich buigt over het voortbestaan van De Nassaurie.

Remco Koumans

Tijdens de vergadering van de raadscommissie Sociaal liet werkgroeplid Bart Mennen doorschemeren dat zich al een potentiële exploitant heeft gemeld. Toch zal op korte termijn een vacature worden uitgeschreven waarbij kandidaten die geïnteresseerd zijn in het uitbaten van De Nassaurie zich kunnen melden. Het alternatief, een gemeenschapshuis gerund door vrijwilligers en de verenigingen heeft niet de voorkeur van de werkgroep, onder meer vanwege de financiële risico’s.

BezettingsgraadGrathem werd begin dit jaar geconfronteerd met het feit dat de huidige exploitant van de Brede Maatschappelijke Voorziening (bmv) er aan het einde van dit jaar definitief mee stopt. Tot dat besluit kwam hij omdat de bezettingsgraad van de bmv fors minder is dan vooraf voorspeld, waardoor het voor de exploitant niet langer rendabel was. Eerder moest de gemeente al een paar keer financieel bijspringen om de bmv open te houden.

KritischLeden van de commissie toonden zich kritisch over de visie van de werkgroep. Zo vroegen zij zich af hoe ze de verenigingen terug menen te krijgen naar de bmv of hoe ze clubs er meer gebruik van kunnen laten maken.

Nu zijn er nog enkele verenigingen die bijvoorbeeld gebruikmaken van Zaal Geraats in het dorp. Volgens Mennen moeten concrete afspraken met clubs over de bezetting nog volgen. Ook is volgens de werkgroep de nieuwe exploitant voor een groot gedeelte aan zet om meer mensen naar De Nassaurie te krijgen, bijvoorbeeld door het organiseren van nieuwe activiteiten. De huidige exploitant had volgens de werkgroep meer oog voor het uitbaten van het commerciële restaurantgedeelte dan voor de bmv. Zo zou alleen de pr al beter kunnen.

De werkgroep hoopt in oktober al gesprekken met een commerciële exploitant te voeren. Ook is men nog op zoek naar een nieuw stichtingsbestuur voor De Nassaurie. Het gemeenschapshuis werd in 2012 opgeleverd. De bouw kostte de gemeente Leudal zo’n vijf miljoen euro.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal