Moeder verongelukte Max: 'Hij is alléén gestorven'

Jeugdsoos ’t Waeske in Guttecoven. © Rob Oostwegel

Door merg en been. De indrukwekkende slachtofferverklaring van de moeder van de verongelukte Max à Campo voor de rechtbank in Maastricht liet dinsdag niemand onberoerd.

Annelies Hendrikx

De vijftienjarige Max zou om twee uur thuis zijn, die nacht van 28 op 29 oktober 2016. Om half drie beginnen zijn ouders hem te appen en te bellen. Ze zijn al een passende straf aan het bedenken.

Rond vier uur wordt zijn telefoon opgenomen. Door een ambulancebroeder. "We zijn meteen naar het AZM gereden, kwamen langs de plek waar het ongeluk is gebeurd. We waren te laat. Hij is alléén gestorven."

AlcoholEen slimme, verantwoordelijke jongen. Die voor het eerst op stap ging. Bij een jeugdvereniging nota bene, waar je je kind met een gerust hart naartoe laat gaan. Maar Marie-José à Campo wijt de dood van haar zoon volledig aan jeugdsoos ’t Waeske in Guttecoven. Daar is hem volop alcoholhoudende drank verstrekt tijdens een Halloweenfeestje. Vier of vijf halve liters bier en enkele shotjes. Hij had een alcoholpromillage van 1,6; dat komt dicht in de buurt van de ‘comazuip-dosis’ voor jongeren. "Er waren volwassenen aanwezig, die toezicht hadden moeten houden. Als Max gewoon cola had gedronken, was dit niet gebeurd."

Dat denkt het Openbaar Ministerie ook. De alcohol, die hij nooit had mogen krijgen als vijftienjarige, heeft hem in een staat van onbeholpenheid gebracht, die hem lopend op de snelweg A2 heeft doen belanden. Daar werd hij aangereden. Zijn dood is de jeugdsoos wel degelijk aan te rekenen, betoogt officier van justitie Edzo Stevens. Hij eist dan ook een voorwaardelijke boete van 10.000 euro met een proeftijd van vijf jaar. Verder zou de jeugdsoos een voorwaardelijke sluiting van een half jaar moeten krijgen met een proeftijd van vijf jaar en nog een boete van duizend euro.

Lees ook: ‘Unieke’ rechtszaak tegen jeugdsoos om dood 15-jarige

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal