Irritaties door financieel debacle van Geusseltbad Maastricht

© Harry Heuts

De Rekenkamer Maastricht en het college verschillen van mening over de interpretatie van de cijfers van het zwembad.

Vikkie Bartholomeus

De Rekenkamer Maastricht en het college van B en W blijven het oneens over hoe bepaalde zaken boekhoudkundig verwerkt zijn. De rekenkamer was in een rapport eerder dit jaar zeer kritisch over de kosten van het nieuwe zwembad.

Acht miljoen euroDe gemeenteraad koos voor een energiezuinig en duurzaam ontwerp dat veel duurder bleek dan geraamd. Acht miljoen euro, becijferde de rekenkamer. Ook de jaarlijkse exploitatielast bleek veel hoger dan gepland. De rekenkamer vindt dat de raad in dit dossier "onvolledig, onduidelijk en onjuist” geïnformeerd is.

Lees ook: Raadslid schrikt van staat Geusseltbad

IrritatieHet college is het echter niet eens met de methodiek die de rekenkamer heeft gehanteerd. Deze week nog kreeg de gemeenteraad van beide partijen een brief waaruit de irritatie over en weer duidelijk bleek.

Zo stelde wethouder Bert Jongen (D66) bijvoorbeeld dat de rekenkamer een ‘onjuiste weergave van de werkelijkheid’ geeft bij de berekening van de kapitaallasten. De rekenkamer liet vervolgens weten dat er ‘geen enkele aanleiding is om afstand te nemen van de conclusies en aanbevelingen uit het rapport’. De rekenkamer betreurt de gang van zaken. ‘Dit leidt tot heen en weer geschrijf in een fase waarin voor de raad de feiten volledig helder zouden moeten zijn.’

OnbegrijpelijkVrijwel alle fracties in de raad lieten gisteravond blijken teleurgesteld en verbaasd te zijn dat beide partijen niet nader tot elkaar zijn gekomen. De meeste partijen zijn er van overtuigd dat er geen sprake is van moedwillig slecht informeren van de raad, maar vinden het verschil van inzicht onbegrijpelijk.

Zo stelt Jo Smeets (Partij Veilig Maastricht): "Wij kunnen niet inschatten wie hier de waarheid zegt.” Manon Fokke (PvdA) dat ze het een "worsteling vindt omdat de conclusies heel heftig zijn. Fokke waarschuwt voor een "failliet van de rekenkamer” als de raad het oordeel van de rekenkamer niet serieus neemt.

Groot dilemmaWethouder Bert Jongen zit met de kwestie in zijn maag. "Ik zit met een groot dilemma, want ik ben een groot voorstander en fan van de rekenkamer. Ik betreur het dat we van mening blijven verschillen over hoe boekhoudkundige regels zijn toegepast.”

Hij betreurt de passage waarin de rekenkamer stelt dat de raad niet goed geïnformeerd is. "Daarmee zegt de rekenkamer impliciet iets over de integriteit van het college en de ambtenaren die er aan gewerkt hebben.” Het rapport staat eind deze maand opnieuw op de agenda bij de raad.

Jongen werd gisteravond overigens vanwege zijn jarenlange raadslidmaatschap benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal