Alle postbezorgers krijgen elektrische fiets om meer en verder te kunnen bezorgen

© ANP

PostNL wil voor alle 18.000 postbezorgers elektrische fietsen gaan aanschaffen. Zo kunnen zij in de toekomst grotere rondes rijden. In stedelijke gebieden met veel post gaat het om elektrische bakfietsen, in rustigere regio’s om gewone stekkerrijwielen.

AD

Dat postbezorgers grotere gebieden moeten bestrijken is nodig doordat we steeds minder brieven en kaarten versturen. Verstuurde iedere Nederlander in 2016 nog twaalf kaarten per jaar, nu zijn dat er nog maar tien. In een decennium tijd halveerde de postmarkt tot 2,5 miljard poststukken per jaar, het leeuwendeel daarvan is overigens zakelijke post. En in 2025 zal de huidige post weer gehalveerd zijn, denkt PostNL.

Andere werkwijzeOm de daling het hoofd te bieden is PostNL bezig een totaal andere werkwijze in te voeren. Het bedrijf wil de post beter over de week gaan spreiden. Nu zijn de dinsdag, donderdag en zaterdag druk, maar de woensdag en vrijdag niet. Het postbedrijf wil daarom met zakelijke klanten afspreken dat post die geen haast heeft (72 uurs post) voortaan op twee vaste dagen in de week wordt bezorgd. "Bijvoorbeeld dinsdag en woensdag of woensdag en donderdag," vertelt directeur Mail Resi Becker op het voorbereidingscentrum in Alphen a/d Rijn.Hierdoor wordt PostNL flexibeler en kan het medewerkers meer uren bieden. Tegelijk gaat het bedrijf wijken herindelen en moeten postbezorgers een groter gebied bestrijken. "Nu zijn mensen regelmatig na 1,5 uur klaar met hun ronde, straks komen er steeds vaker langere of grotere rondes van vier uur." Inmiddels werken bezorgers in Alphen a/d Rijn, Almere, Rotterdam en Ede met het postvest, deze maand komen daar drie locaties bij. Eind dit jaar moet het dan op circa een kwart van de locaties zijn ingevoerd.

CodeerregelPostNL gaat ook door met de codeerregel, oorzaak van de fikse problemen met de kerstbezorging. Dat is een set nummers die op alle handgeschreven brieven en enveloppen wordt gezet, een soort IBAN, die het gemakkelijker maakt om poststukken door de machine te laten sorteren. Elk huis of adres in Nederland bezit zo’n code. Met kerst ging dat mis, maar inmiddels zegt PostNL de problemen te hebben opgelost. "Eind dit jaar zal de code op 80 procent van alle post staan.De meer over de week verspreide postbezorging moet het straks ook mogelijk maken om eventueel met concurrent Sandd samen te werken. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de postbezorging. Voor de zomer kwam staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) met het advies om de concurrentie op de postmarkt terug te draaien.PostNL mag daarbij gaan samenwerken met Sandd, eventueel zelfs fuseren. De vraag is of de Tweede Kamer met de plannen instemt.

In de tussentijd heeft PostNL het zwaar door een bezorgerstekort. Vorige week onthulde het AD dat de 500 stafmedewerkers op het hoofdkantoor in Den Haag en in Hoofddorp deze maand wekelijks een wijk post moeten lopen. Het bedrijf denkt zo 750.000 brieven extra te kunnen bezorgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal