Scholieren leggen krans bij mijnwerkersmonument

© NIOD | B. van Bohemen

Scholieren van het Bernardinuscollege en basisscholen Mijn Spoor en De Ganzerik leggen vrijdag een krans bij het monument voor de omgekomen mijnwekers in de Tweede Wereldoorlog in Heerlerheide.

Frank Benneker

Om 13:30 uur zal een herdenkingsdienst in de Corneliuskerk (Heerlerheide) gehouden worden. Daarna volgt omstreeks 14:10 uur een sobere plechtigheid op de begraafplaats aan de Kampstraat. Een historische jeep zal de bloemstukken van de kerk naar de begraafplaats brengen. Ook zullen mijnwerkers in historisch tenue, oud-strijders en muzikanten de gebeurtenis luister bij zetten.MonumentHet mijnwerkersmonument, gewijd aan de nagedachtenis van de in 1943 doodgeschoten mijnwerkers Reinier Savelsberg (48 jaar) en Meinardus Tempelaars (38 jaar), geniet al vanaf 1985 de warme belangstelling van leerlingen uit het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs, laat Martin van der Weerden, geschiedenislereaar op het Bernardinuscollege, weten. "Deze herdenking door de schooljeugd is ondertussen een waardevolle traditie geworden. Aanvankelijk vond de kranslegging plaats op 4 mei, maar later is gekozen voor september vanwege de historische bevrijding van Heerlen op 17 september 1944."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal